Sakarya Gaz Sahası'nda, kazılan kuyuların testine başlanıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgaz ve petrol için açılan sondaj kuyularında test aşamalarına geçileceğini duyurdu.

EKONOMİ 20.04.2021, 16:46 21.04.2021, 14:08
Sakarya Gaz Sahası'nda, kazılan kuyuların testine başlanıyor

Doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Fatih Dönmez, Sakarya Gaz Sahası’nda çalışmaların sürdüğünü ve Fatih sondaj gemisinin kazdığı Türkali-1 ve Türkali ile Tuna-1 kuyularında Kanuni gemisinin testlere başlayacağını söyledi.

“Testlere Mayıs ayında başlanacak”

Sakarya Gaz Sahası’nda açılan kuyuların testlerine Mayıs ayı itibariyle başlamayı planladıklarını ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Fatih sondaj gemimizin kazdığı Türkali-1 ve Türkali ile Tuna-1 kuyularının tüm testleri Kanuni Sondaj Gemimiz tarafından yapacak. Kuyu testlerimize ilk olarak Türkali-2 kuyusundan başlamayı planlıyoruz“ dedi.

Video konferans aracılığıyla Bakanlık binasında gerçekleştirilen Petrol Endüstrisinde Milli Teknolojiler 2021 (PEMT’21) toplantısına katılan Bakan Fatih Dönmez, hayata geçirdikleri yatırımları Cumhuriyet tarihi rekorları kırdığını söyledi.

Bakan Dönmez,  “Güçlü altyapı yatırımlarımız neticesinde bundan böyle enerjide noktasında arz güvenliği problemimiz kalmadı ifadesini rahatlıkla kurabiliyoruz” dedi.

“Araçlarımızı kendimiz üretiyoruz”

Doğu Akdeniz’de ise Türkiye’nin farklı yollar denenerek önünün kesilmeye çalışıldığını kaydeden Dönmez, “Denizlerde Türkiye’yi sıkıştıranlar sadece bir filo elde etmemizi sağlamadılar ayrıca kendilerine sınıf atlatacak teknolojileri de geliştirmemizi sağladılar” diye konuştu.

Dönmez, “Bugün farklı oyun senaryoları ile bize siyasi şantaj yapmak isteyenlere karşı en sağlam yanıtı sahada veriyoruz. Pek çok ekipmanımızı yerli imkânlarımızla kendimiz üretiyoruz. Yerli su altı robotu “Kaşif” ve son atıklarının denize temas etmeden karaya taşınmasını sağlayan clean-cut sistemi “Titiz” başta olmak üzere offshore faaliyetlerinde kullanılan pek çok ekipmanın artık Made In Türkiye imzasıyla üretiliyor” diye konuştu.

Yerli imkanlar sayesinde üretimine başlanan 93 ekipmanın bütçesi tutarının 186,5 milyon liraya yükseldiğini dile getiren Dönmez, “ Eğer yerli ekipmanlar üretmemiş olsaydık 263,5 milyon liralık kaynağımız sırf bunun için yurt dışına çıkacaktı. Yerli teknoloji hamlemizle beraber 76 mil yon lira ise tasarruf sağladık” dedi.

Yorumlar (0)