Sağlık çalışanlarına teşvik ödemesi ne zaman yatacak?

Sağlık çalışanlarına teşvik ödemeleri konusunda beklenen açıklama Bakan Koca’dan geldi. Bakan Koca, teşvik ödemelerinin kimleri kapsadığını açıkladı. Peki, teşvik ödemesi nedir, kimleri kapsıyor? Sağlık çalışanlarına teşvik ödemesi ne zaman yatacak? İşte detaylar…

EKONOMİ 10.11.2022, 11:54 11.11.2022, 09:18
Sağlık çalışanlarına teşvik ödemesi ne zaman yatacak?

Sağlık çalışanları, teşvik ödemelerinin ne zaman yatacağını merak ediyor. Peki, teşvik ödemesi nedir, kimleri kapsıyor? Sağlık çalışanlarına teşvik ödemesi ne zaman yatacak? İşte detaylar…

Bakan Koca ayrıntıları açıkladı

Teşvik ödemelerinin sağlık çalışanlarına ne zaman yapılacağına ilişkin tarih araştırmaları devam ediyor. Bakan Koca’dan gelen açıklama sonrasında, teşvik ödemeleri konusunda detaylar belli oldu. Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Teşvik ödemeleri kimleri kapsıyor?

Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Koca'ya sağlık çalışanlarına teşvik ödemesi ile ilgili soru soruldu. Koca, "Birinci basamak ve eczacılar olmak üzere hemen herkes teşvik alacak" sözlerini kullandı.

Yönetmelikte, temel ek ödeme (taban ve sabit ödemelerin toplamıyla tespit edilen oran) ve teşvik ek ödemesinden ortaya çıkan "ek ödemeler" ile ilgili yeni düzenlemeler yapıldı, birinci basamakBakanlık laboratuvarlarında ve sağlık kuruluşlarında çalışan personel de teşvik ek ödemesine alındı.

Buna göre, birinci basamak Bakanlık laboratuvarlarında ve sağlık kuruluşlarında çalışanların teşvik ek ödemesinde, sağlık hizmetinin ve işin özelliğine göre, kanser tarama hizmetleri, bulaşıcı hastalık sürveyansı, tütün kontrolü ve çevre sağlığı hizmetleri, doğrudan gözetimli tedavi, tüberküloz takibi, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, eczane ve ecza deposu ile özel sağlık kuruluşları denetimleri, koruyucu sağlık hizmetleri eğitimi; 112 acil sağlık hizmetlerinde çağrı cevaplama oranı, vakanın hastaneye teslim süresi ve vakaya erişim ile günlük vaka sayısı, laboratuvarlarda numune çeşitliliği ve sayısı, analiz, numune ve analiz sonuçlandırma süresi ile çalışanın görevi, görev yeri, kadro ve unvanı gibi özelliklere bakılacak.

Bu kriterler çerçevesinde Bakanlık tarafından belirlenen birim teşvik hedeflerinin gerçekleşme haline göre 0 ile 1 oranında değişen birim teşvik katsayısı göz önünde bulundurulacak. Toplu sözleşme hükümlerinden sağlanan artışlar da birim teşvik katsayısına ilave edilecek.

Teşvik ek ödemesi, personelin kadro unvanına bakılarak, aktif çalışma gün katsayısı ve hak ettiği taban ödemenin birim teşvik katsayısı ile çarpımı sonucu elde edilecek. Bu, profesör ve doçent unvanlı çalışan ile toplum sağlığı merkezi başkanı, entegre ilçe devlet hastanesi başhekimi, yan dal uzmanları ve halk sağlığı laboratuvarı sorumlusu için yüzde 20'ye kadar uygulanabilecek.

Yapılan değişiklikle birlikte Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nun ek 9'uncu maddesi hükümleri kapsamında hizmet sözleşmesi imzalanan üniversite personeli de Ek Ödeme Yönetmeliğinin kapsamına alındı.

Teşvik ödemeleri ne zaman yapılacak?

Sağlık çalışanlarına teşvik ödemelerinin ne zaman yapılacağı ile ilgili henüz net bir tarih açıklanmadı.

Yorumlar (0)