Sabancı Holding’den 2.7 milyar TL’lik satış

Sabancı Holding, Philsa Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütüncülük (PHILSA) ve Philip Morrissa Philip Morris Sabancı Pazarlama, sermayesinde bulunan payların tamamını, 2,74 milyar TL bedel karşılığında Philip Morris’e sattı.

EKONOMİ 06.01.2022, 13:14 07.01.2022, 09:08
Sabancı Holding’den 2.7 milyar TL’lik satış

Sabancı Holding, Philsa Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütüncülük Sanayi ve Ticaret AŞ ve Philip Morris SA, Philip Morris Sabancı Pazarlama ve Satış AŞ'deki hisselerin tamamını, firmanın çoğunluk hissedarı olan Philip Morris International ya da iştiraklerine devretme planları yapıyordu.

Sabancı'dan 2.7 milyar TL’lik satış

Philip Morris International, Türkiye'deki ortaklıklarının yüzde 25'lik hissesini, bu hisseleri elinde bulunduran Sabancı Holding'den satın aldı.

Konu ile ilgili şirketten gelen açıklamada şu detaylara yer verildi:

"Kamuya daha önce bildirildiği üzere, şirketimizin Philsa Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütüncülük Sanayi ve Ticaret AŞ ve Philip Morrissa Philip Morris Sabancı Pazarlama ve Satış AŞ sermayesinde bulunan payların tamamının Philip Morris Products SA'ya ya da iştiraklerine devri için 6 Ekim 2021’de Rekabet Kurumu'na başvuruda bulunulmuş ve 24 Aralık 2021 tarihli Rekabet Kurulu'nun toplantısında bu işleme müsaade edilmişti" sözlerine yer verildi.

30 senelik ortaklık sona erdi

Planlanan pay devri ile ilgili gerekli şartlar yerine getirildiği ve söz konusu onay ve izinlerin alındığı ifade edilen açıklamada, 5 Ocak 2022 tarihinde PHILSA ve PMSA sermayesinin, şirketin elinde bulunan hisseleri; 2 milyar 747 milyon 308 bin 823 TL devir bedeli karşılığında PM'ye devredildiği ve söz konusu devir bedelinin aynı gün içinde şirket tarafından tahsil edildiği açıklandı. Diğer yandan, firmanın nakit yönetimi prensipleri kapsamında, döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar ve diğer piyasa risklerine karşı türev araçları etkin bir şekilde kullandığı, PMSA ve PHILSA paylarının satışı özelinde de döviz riskine karşı koruma hedefli finansal işlemler gerçekleştirildiği belirtildi.

Konuyla ilgili PMI Orta Doğu, Afrika ve Duty Free Başkanı Drago Azinovic, yaptığı açıklamada, "1990'ların başından beri oldukça başarılı bir ortaklık kurduğumuz Sabancı Yönetimi'ne teşekkürlerimizi iletiriz. 30 seneyi aşkın bir süredir Philip Morris Sabancı'ya ve personeline, aynı şekilde Türkiye'deki tarımsal, ekonomik ve sosyal programlara yatırım yapmaktayız. Dijital dönüşüm, kalkınma ve yenilik, bizim en önemli önceliğimiz. Bu satın alma işlemi PMI'ın, Türkiye'nin ekonomisine ve geleceğine bağlılığı ve güvenini yansıtmaktadır. Dünyanın 70 farklı ülkesindeki milyonlarca sigara tüketicisinde olduğu gibi, Türk yetişkin tüketicilerine de iyi alternatifler oluşturma çabamız sürmektedir” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)