Rüzgar küresel ekonomiye katkı yapacak

Rüzgar enerjisinin küresel ekonomiye katkısı 2040'a kadar yaklaşık dokuz kat yükselerek yüzde 34’e ulaşması bekleniyor.

EKONOMİ 17.10.2019, 17:46
Rüzgar küresel ekonomiye katkı yapacak

Denetim ve danışmanlık firması KPMG tarafından hazırlanan, Rüzgar enerjisi üreticisi Siemens Gamesa Yenilenebilir Enerji adına "Enerji Geçişi Bağlamında Rüzgar Enerjisinin Sosyoekonomik Etkileri Raporu"na göre, temiz enerji teminiyle önemli toplumsal faydalar elde edilecek.

Raporda, rüzgar enerjisinin küresel ekonomiye katkısı 2040 yılına kadar yaklaşık dokuz kat yükselerek yüzde 34’ü bulacağı belirtiliyor.

Bunun dışında 2050'den itibaren karbon emisyonlarında beklenen azalmanın yüzde 23’ü rüzgar enerjisi kaynaklı olacak. Rapordaki bilgilere göre, bu oran 5,6 milyar ton karbondioksit (CO2), bir başka deyişle en fazla kirliliğe sebep olan 80 şehrin bir yıllık toplam emisyonuna karşılık geliyor. Bu düşüş, dünyada yılda 4 milyon kişinin hayatını kurtaracak ve sağlık harcamalarını yılda 3,2 trilyon dolar düşürerek topluma önemli katkılarda bulunacak.

KPMG'nin raporuna göre, gün geçtikçe büyük bir sorun haline gelen susuzluk dünya nüfusunun neredeyse yüzde 40’ını olumsuz yönde etkiliyor. Rüzgar enerjisi sayesinde 2030 yılına kadar toplam 16 milyar metreküp su tasarrufu sağlanabileceği belirtiliyor.

Yenilenebilir enerji bir kariyer fırsatı

Raporda Siemens Gamesa Üst Yöneticisi Markus Tacke'nin de görüşlerine yer veriliyor. Tacke, Siemens Gamesa’nın da topluma temiz enerji sunma açısından ciddi bir kararlılık içinde olduğunu belirtti.

Öğrencilerin STEM (Fen Bilimleri) alanında kariyer yapmalarını savunan Tacke, öğrencilere şöyle seslendi:

"Bazı şeyler sizin elinizde. Değişimi gerçekleştirecek kişilerden biri olmayı seçebilirsiniz. STEM’i seçin. Değişime yönelik merakınızı ve tutkunuzu çözüme dönüştürecek bir kariyeri seçin. Bugün ihtiyaç duyduğumuz, gelecekte daha da fazla ihtiyaç duyacağımız çözümleri üretin."

Tacke, ayrıca düzenleyici kurumlar, hükümetler ve firmaların da enerji dönüşümünü desteklemesinin gerektiğinin altını çizerek, "Yeterli finansal destekler ve net politikalar yok. Yenilenebilir enerjiye tam anlamıyla geçişin önündeki engeller sadece teknolojik maliyetler değil, bu iddialı hedefleri gerçeğe dönüştürmek için gerekli uzun vadeli stratejiler ve yatırımların da olmaması." diye belirtti.

Yorumlar (0)