Rüzgar enerjisine yatırımlar artıyor

Japon Hamax firması rüzgar santralleri ekipmanları üreten Ateş Çelik ortaklığı ile kurduğu Hamax Europe şirketiyle İzmir'de rüzgar enerjisi ekipmanları üretecek.

EKONOMİ 10.12.2019, 17:31 10.12.2019, 17:44
Rüzgar enerjisine yatırımlar artıyor

Hamax CEO'su Kohhei Hamada, Japonya'da 5 fabrikalarının bulunduğunu, Hamax'ın sektörde yaklaşık 90 yıllık tecrübeye sahip olduğunu, yurt dışındaki ilk fabrikalarnı 15 yıl önce ABD'de kurduklarını ve İzmir'deki fabrikanın ise ikinci yurt dışı yatırımı olacağını belirtti. Hamada, uzun süredir faaliyetlerini genişletmek için yeni pazarlar arayışı içinde olduklarını söyledi.

Avrupa ile bağlantı bulamadılar

Hamada ABD'ye fabrika kurmalarının sebebinin orada rüzgar sektörünün oldukça önde olmasından kaynaklandığını, her geçen gün faaaliyetlerinin Avrupa'ya da genişletmek istediklerini fakat bağlantı bulamadıklarını aktardı.

Şirket, Türkiye'de 5 yıl önce Ateş Çelik ile tanıştıklarını ve onlar sayesinde ülkenin hem iç piyasasının hemde Avrupa'ya yakın bir lokasyonda olmasından dolayı geçen yıl Türkiye'ye yatırım kararı aldıklarını, yatırımla ilgili İzmir Kalkınma Ajansı ile işbirliği içinde olduklarını bildirdi. 

Ateş Çelik Yönetim Kurulu Danışmanı Evren Güldoğan ise; ürettikleri rüzgar enerji ekipmanları ile rüzgar enerjisi endüstrisinde önde gelen firmalardan birisi olduklarını söyledi. Güldoğan, Hamax Europe aracılığıyla Japon teknolojisi ve tecrübesi sektördeki arz açığını kapatmak için kullanmayı hedeflediklerini belirtti. 

1 milyon dolar yatırım

Güldoğan, Hamax Europe şirketini Japon Hamax firması ile eşit sermayede kurduklarını, Hamax Europe'nin ilk başta rüzgar türbinleri için civata ve somun üreteceğini aktardı. Güldoğan, Hamax Europe'nin gelecek ay faaliyete geçeceğini, üretimine ise nisan 2020'de başlayacağını, bu ortaklığın ilk başta 1 milyon doları aşan bir yatırım gerçekleştireceğini ifade etti. 

Yorumlar (0)