Rüzgar enerjisinde 'teravat çağı' başlıyor

Global rüzgar enerjisi kurulu kuvveti geçtiğimiz sene itibarıyla eklenen 78 gigavatla toplam 906 gigavata yükselirken, bu sene içinde bu kapasitenin 1 teravat düzeyine ulaşması öngörülüyor.

EKONOMİ 31.05.2023, 18:20
Rüzgar enerjisinde 'teravat çağı' başlıyor

GWEC (Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi) verilerinden derlenen bilgiler doğrultusunda, 45 sene evvel Danimarka'da deneysel olarak start verilen rüzgar enerjisi sektörü bugün global ölçekte elektrik üretiminde ciddi bir paya sahip.

Geçen sene global rüzgar kapasitesinin evvelki seneye nazaran yüzde 9 oranında artmasıyla birlikte kapasite 1 teravata çok yaklaşırken, kurulu kuvvet artışındaki ivmenin sürmesiyle 2023-27 döneminde toplam 680 gigavatın daha global enerji sistemine ilave edileceği tahmin ediliyor. Bütün bu gelişmeler yardımıyla geçtiğimiz sene global rüzgar enerjisi kurulu kuvvetine eklenen 78 gigavatla toplam kuvvet 906 gigavat oldu.

Enerji güvenliğini artırma ve iklim değişikliğiyle mücadele faaliyetleri çerçevesinde enerjide fosil yakıtlardan kurtulmak isteyen ülkelerin katkısıyla global rüzgar enerjisi kurulu kapasitesinin bu sene 1 teravat düzeyine ulaşması öngörülüyor. 

Piyasa şartları, ülkelerin yenilenebilir enerji hususunda attığı müspet adımlar, yatırım ortamı ile 2 teravatlık kurulu kuvvete yedi sene sonra ulaşılabileceği beklenirken, her sene büyüme oranının ise ortalama yüzde 10 civarında olması planlanıyor. 



Ülkelerin 'yenilenebilir enerji' atağı

Dünya çapında rüzgar enerjisi kurulum artışında, ülkelerin yenilenebilir ve yerli enerji kaynak kullanımını artırması, enerji güvenliğini önemli oranda etkileyen jeopolitik kuşkular, iklim değişikliği hedefleri ve enflasyonla mücadele etkili oluyor.

Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'yı işgalinin ardından enerji güvenliğini yerli kaynaklardan karşılamayı hedefleyen Avrupa ülkeleri, fosil yakıtların yerine yenilenebilir kaynaklara geçiş yapmak için geçtiğimiz seneden beri muhtelif adımlar attı.

Kurulu kapasitede çok büyük artışlarının görüldüğü Çin'de ise yenilenebilir enerjinin rolünün daha da artırılması amaçlanırken, güneş ve rüzgar yatırımları Çin'in bu hedefe ulaşmada odaklandığı iki kaynak olarak ön plana çıkıyor.

ABD'de ise 10 senelik ABD Enflasyonu Düşürme Yasası çerçevesinde yenilenebilir enerji kaynakları yatırımlarının daha da artırılması planlanıyor.

Öte yandan, iklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde enerji altyapısı dahil üretim ve ulaştırma sektörlerini fosil yakıtlardan kurtarmak isteyen ülkelerin rüzgar enerjisi kapasitesini daha da artırma planları da kurulumların artacağı tahminlerini destekliyor.

Yorumlar (0)