Rusya’ya karşı koz olarak kullanılan SWIFT nedir? 

Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkartılacağını günlerdir tekrar eden ülke liderleri, bu uygulamanın pazartesi (28 Şubat) gününden itibaren başlatılacağını dile getiriyor. Son günlerin vazgeçilmez ifadelerinden olan SWIFT hakkında vatandaşların merakı kızışıyor. Peki SWIFT sistemi nedir? Bu sistemde yaptırım uygulanması ne anlama gelir? İşte bilinmesi gereken tüm cevaplar... 

EKONOMİ 27.02.2022, 12:12 28.02.2022, 11:53
Rusya’ya karşı koz olarak kullanılan SWIFT nedir? 

Kanada, İtalya, Fransa, Almanya, İngiltere, ABD ve AB ülkeleri, Ukrayna’ya saldıran Rusya’ya yaptırım uygulamak konusunda peş peşe açıklamalarda bulunurken SWIFT sisteminin ne anlama geldiği ve uygulanacak yaptırımın boyutu merak ediliyor. Bir tür para transfer sistemi olan SWIFT’te Rusya’ya uygulanacak yaptırımın sonuçlarının ülke için ağır olacağı biliniyor. 

SWIFT sistemi nedir?  

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication ve Türkçe ismiyle ‘Dünya Bankalararası Finansal İletişim Topluluğu), 15 ülke ve bunlardan toplam 239 bankanın katılımıyla 1973 senesinde kurulan bir sistemdir. Merkezi Belçika’dadır.  



SWIFT’in kullanım alanları 

SWIFT sistemi, sistemde yer alan ülke ve belirlenen bankalar arasında uluslararası çapta para akışının oluşmasını sağlar. Finansal işlemleri kolaylaştırmak ve standarda oturtmak, işlem risklerini azaltmak, maliyetleri düşürmek, yurt içi/yurt dışı bankalararası para akışını sağlamak için kullanılır. 

49 senede dünyaya yayıldı 

SWIFT’e üye olan ülkelerin sayısı, kurulduğu günden bu yana 200’e yaklaştı. Ülkelerdeki finansal kurumlar ve bankalar bu sisteme dahil oldu. 2019 sonu verilerine göre sisteme üye olan kurum ve bankaların sayısı 11 bini aştı. Sistemin yönetiminin 25 üye ülkeli olduğu bilinirken yönetim kurulunda Rusya Merkezi Takas Kurumu Başkanı Eddie Astanin’in de yer aldığı biliniyor. 



Rusya’nın çıkartılması ne anlama geliyor? 

AB, ABD ve SWIFT yönetiminde bulunan ülkeler yaptırımların ilk paketi olarak 64 Rus banka ve kurumunu belirlemiş; bunların SWIFT sisteminden en kısa zamanda çıkartılacağını dile getirmişti. Bugün yapılan açıklamada da bu konu desteklenmişti. Rusya'nın bu sistemden çıkartılması, belirtilen 64 kurumun uluslararası finansal hizmetlerini hiçbir şekilde yerine getirememesi anlamına geliyor. Yurt dışı ile para akışının sağlanamaması Rusya’nın ithalat ve ihracatına zarar verirken ülke içinde de para transferlerinde aksaklıklar yaşanması gündemde. 

Yorumlar (0)