Rusya’da nükleer mühendislik eğitimini tamamlayan 43 genç yurtlarına döndü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rusya'ya gönderilen 43 öğrencinin daha nükleer mühendislik eğitimini tamamladığını ve gençlerin Akkuyu NGS’deki ekibe katılarak iş başı yapacaklarını duyurdu.

EKONOMİ 17.02.2021, 09:54 17.02.2021, 18:01 Hanife
Rusya’da nükleer mühendislik eğitimini tamamlayan 43 genç yurtlarına döndü

Nükleer enerjide kararlı adımlarla ilerleyen Türkiye, bir yandan Akkuyu'da inşa edilen tesislerle bir yandan da alanında uzman olacak eğitimli kadroların yetiştirilmesiyle çalışmalarını sürdürüyor.



143 genç mühendise 43 yeni mezun eklendi

Sosyal medya hesabından duyuran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rusya'ya gönderilen 43 öğrencinin 6,5 yıllık nükleer mühendislik eğitimlerini tamamlayarak mühendis olduklarını belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Akkuyu NGS'de daha önce mesaiye başlayan 143 nükleer mühendisimize katılarak iş başı yapacaklar. Gençlerimizi tebrik ediyorum Nükleer enerji hikayemiz sizlere emanet."



Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden seçildiler

Türkiye’deki eğitimlerinden vazgeçerek en baştan yeni bir eğitim programına başlayan öğrenciler;  İTÜ, ODTÜ, Boğaziçi, İstanbul, Ankara, Ege, Erciyes, Çukurova, Karadeniz Teknik ve Dicle gibi üniversitelerde okuyan gençlerin arasından seçildi.



İlk mezunlar 2018'de geldi, hedef 468 mühendis

2018'de 35, 2019'da 53 ve 2020'de 55 Türk öğrenci, MEPhI'de (Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi) "nükleer santraller, tasarım, işletme ve mühendislik" uzmanlık dalında 6,5 yıl süren eğitimlerini tamamlayarak mezun olmuştu.

107 kişilik Türk öğrenci grubu ise Rusya'daki yükseköğretim kurumlarında personel yetiştirme programı çerçevesindeki eğitimlerini devam ettiriyor.



Mezun olduktan sonra Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi'nde göreve başlayan genç uzmanlar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) inşaatında görev alıyor.

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olacak

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olacak olan Akkuyu NGS'ye yönelik Rusya ile ilk anlaşma 2010'da imzalanmıştı. 2023’ kadar işletmeye alınması planlanan Akkuyu NGS’ye 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip santral yapılacak ve 4 reaktörden oluşacak. 


 

Yorumlar (0)