Rusya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Rusya Merkez Bankasından yapılan açıklamada, "Ülke ekonomisindeki mütevazı büyüme, yerini ileriki çeyreklerde azalan ekonomik faaliyetlere bırakabilir" denildi.

EKONOMİ 20.03.2020, 14:24
Rusya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Rusya Merkez Bankası, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgını ve petrol fiyatlarındaki düşüşün oluşturduğu riskler sebebiyle faizi yüzde 6 seviyesinde tutma kararı verdi.

Rusya Merkez Bankasından yapılan açıklamada, şubat ve mart aylarında dış etkenlerde yaşanan gelişmeler sebebiyle bankanın öngörülerinde önemli saplamalar yaşandığının altı çizildi.

Söz konusu dış etkenlerin başlıca sebebi olarak Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınının ve petrol fiyatlarındaki sert düşüşün gösterildiği açıklamada, Rus ekonomisinde büyümeye yönelik sürecin önemli oranda yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına bağlı olduğu bildirildi.

Rus rublesindeki zayıflamanın, enflasyon üzerinde geçici bir baskı yaratmasının beklendiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"Ülke ekonomisindeki mütevazı büyüme, yerini ileriki çeyreklerde azalan ekonomik faaliyetlere bırakabilir. Rus ekonomisi, hükümetin Kovid-19 salgını ve finansal piyasa oynaklığına karşı uygulamaya koyacağı önlem adımlarından destek alacak."

Yaptırımlar ve petrol fiyatlarındaki düşüş sebebiyle, 2014 yılının Mart ayında yüzde 7 seviyesindeki politika faizi 2014 yılı Aralık ayında yüzde 17 seviyesine kadar çıkmıştı.

2015 yılının başından bu yana faiz oranlarını yüzde 17 seviyesinden kademeli olarak düşüren Rusya Merkez Bankası, geçen ay politika faizini yüzde 6’ya indirmişti.

Yorumlar (0)