Rusya, dış borcunu böyle ödeyecek!

Uygulanan yaptırımlar nedeniyle dış borçlarını ödemekte zorlanan Rusya, temerrüde düşme tehlikesiyle yüzleşiyor. Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, rublenin altına endekslenmesi gerektiğini düşünüyor. Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina ise "Ruble, döviz karşısındaki 'serbest dalgalı' yapısını muhafaza etmeli." görüşünü savunuyor. İşte Rusya'da yaşanan son günlerin en ateşli tartışmasının detayları...

EKONOMİ 30.05.2022, 16:10 30.05.2022, 17:46 Hakan Öksüz
Rusya, dış borcunu böyle ödeyecek!

Ukrayna'daki savaş nedeniyle Batılı ülkeler tarafından yaptırım uygulanan Rusya, ekonomik olarak zor günlerden geçiyor. Vadesi dolan dış borçlarını ödeyemeyen Rusya'nın, temerrüde düşme olasılığı gündeme geldi.

Beyaz Saray: "Süreyi uzatmayacağız"

Önceki hafta bir açıklamada bulunan Beyaz Saray, "ABD'li tahvil sahiplerine yönelik ödemeler için Rusya'ya ek bir süre vermiştik. Bu istisnanın süresi uzatılmayacak." ifadelerini kullanmıştı. Rusya'nın ödemeleri yapmasını engelleyen bu karar, Rus basınında "temerrüde düşme" olasılığını gündeme getirdi.

Anton Siluanov: "Döviz ve ruble hesabı açın"

ABD'nin bu kararı, Rusya Maliye Bakanlığını harekete geçirdi. Dış borçları ödemek için ruble kullanacaklarını kaydeden Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, "Eurobond tahvil sahipleri, ödeme almak için döviz ve ruble hesabı açmalı. Dış borç ödemeleri için böyle bir yöntem kullanmayı düşünüyoruz." dedi.

"Rubleyi güçlendirmek istiyoruz"

Rubleyi döviz karşısında güçlendirmek istediklerini kaydeden Siluanov, "Para birimimizi, altın ve döviz karşılığı bulunan farklı emtialara endekslenmenin yöntemini araştırıyoruz. Böylece ruble, daha istikrarlı hale gelecek." ifadelerini kullandı.

Rus yetkililerin bir kısmı, "Her ülke, ekonomik olarak egemen bir şekilde hareket edebilmeli. Ödeme araçlarını dolara endekslemek, fiyat istikrarı açısından dengesizliğe sebep oluyor." görüşünde birleşiyor.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina karşı çıkıyor!

Rusya'da bir yıl içinde üretilen altın miktarının yaklaşık 300 ton olduğu belirtiliyor. Rublenin altına endekslenmesi, ülkenin son haftalardaki en ateşli tartışma konularından biri oldu. 

Konuya ilişkin yorumda bulunan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, "Ruble, döviz karşısındaki 'serbest dalgalı' yapısını muhafaza etmeli. Para birimini altına endeksleme gibi bir uygulamayı gündemimize almadık." dedi.

Yorumlar (0)