Rusya'dan Türkiye'ye ilave gaz açıklaması

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, bu sene AB'ye (Avrupa Birliği) Rus doğal gazı ihracatının 50 milyar metreküp kadar azalacağını bildirdi. Novak, ülkemize yönelik Rus doğal gazı sevkiyatlarına dair de "Eğer Türk ortaklarımız ek hacim talep ederse değerlendirip temin ederiz." açıklamasında bulundu.

EKONOMİ 15.09.2022, 18:15
Rusya'dan Türkiye'ye ilave gaz açıklaması

Aleksandr Novak, ŞİÖ (Şanghay İşbirliği Örgütü) Zirvesi sebebiyle bulunduğu Özbekistan'ın Semerkant şehrinde basın mensuplarına değerlendirmeler yaptı.


(Novak)

"AB'ye gaz ihracatı büyük ölçüde azalacak"

Bu sene Avrupa'ya Rus doğal gazı sevkiyatının yaptırımlar sebebiyle düşeceğine dikkat çeken Novak, "Rusya Enerji Bakanlığı'nın tahminleri doğrultusunda, Avrupa Birliği'ne gaz ihracatımız bu sene 50 milyar metreküp kadar düşecek." ifadelerini kullandı.

Novak, Avrupalı politikacıların, enerji krizine dair makul adımlar atmaları gerektiğini kaydederek, "Piyasalara ne şekilde müdahalede bulunacaklarını değil, her şeyden evvel orada ikamet eden insanları düşünmeleri gerekir." dedi.

Avrupa'da Rus doğal gazına yönelik görüşülen muhtemel tavan fiyat uygulamasını da yorumlayan Novak, "Doğal gazın fiyatı piyasa şartlarına ve arz talep dengesine göre oluşacaktır. Boru hattı üzerinden yapılan sevkiyatlardaki formül uzun vadeli olarak mukavele koşullarına göre oluşturulmaktadır ve Avrupa kıtasına gaz sevkiyatı mukavelelerimiz genel itibarıyla uzun vadelidir." şeklinde konuştu.

"Türkiye'ye ek hacim temin ederiz"

Novak, ülkemize yönelik Rus doğal gazı sevkiyatlarına dair de "Eğer Türk ortaklarımız ek hacim talep ederse değerlendirip temin ederiz." açıklamasında bulundu. 

Yorumlar (0)