Rusya 21 ton domatesi daha iade etti!

İhraç ettiğimiz tarım ürünlerinin başında gelen domates bir kez daha Rusya kapısından geri döndü. Rusya 21 ton domatesi zararlı canlı bulundurduğu gerekçesiyle iade etti.

EKONOMİ 16.05.2019, 15:51
Rusya 21 ton domatesi daha iade etti!

Tarım ürünü ihraç ettiğimiz ülkelerin başında gelen Rusya, 43 ton çileği, çiçek tripsi olduğu gerekçesiyle iade etmişti. Dün ise Türkiye’den Rusya’ya gönderilen 21 ton domates üzerinde ‘Güney Amerika güvesi’ olduğu gerekçesiyle iade edildi.

Rusya’ya giren tarım ürünlerini kontrol eden Rosselhoznadzor ajansı yaptığı açıklamada, Türkiye’den Avrasya adlı gemi ile getirilen 21 ton domateste Rusya’da yasaklı olan Güney Amerika güvesi tespit ettikleri ve bu gerekçeyle domatesi geri çevirdiklerini duyurdu.

Yaşanan ilk iade değil!

Rosselhoznadzor ajansı daha öncede Türkiye’den getirilen ürünlerde yasaklı canlıların bulunması sebebiyle iadeler gerçekleştirmişti. Rosselhoznadzor Türkiye’den gelen ürünlerin sağlığının düşmüş olmasından endişe duyduklarını söylemişti.

Rusya, geçen sene Türkiye’den ihraç edilen ürünlerde 1945 defa yasaklı canlılar bulunduğu gerekçesiyle iade gerçekleştirmişti. Geçtiğimiz dönemlerde aynı sorun Ukrayna’yla da yaşanmıştı. Ukrayna ise 38 ton domatesin sağlığa zararı olan maddeler içerdiği için Türkiye’ye iadesine karar vermişti.

Konu meclis gündemine taşındı

Son dönemlerde sık sık iade haberlerinin duyulması ile birlikte konu meclis gündemine de geldi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, basın toplantısı düzenleyerek iade edilen ürünlerin akıbetini sorguladı. Eğer ki bu ürünler gerçekten sağlıksızsa bu ürünlerin imha edilmesi gerektiğine dikkat çeken Gürer, Rusların yemediği ürünlerin Türkiye’de de tüketilmemesi gerektiğini söyledi. İadelerin artmasının Türkiye’nin itibarına zarar vereceğini söyleyen Gürer, kendi insanımız 7 TL’ye domates yerken Rusların iadesi kabul edilemez değerlendirmesinde bulundu. Gürer açıklamasında Rusya’ya gönderilen 20 ton çileğinde iade edilmesine karşıda tepki göstererek, bu ürünleri gönderen firmaların bizim tarım Bakanlığı’mızın kontrolünden nasıl geçtiğini sorguladı.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu ise meclise verdiği araştırma önergesiyle, ihracattan dönen tarım ürünlerinin geri gönderilmesinin nedenlerinin araştırılmasını istedi. Ağıralioğlu, sorunların tespit edilerek benzer durumların tekrar yaşanmaması için önlem alınması gerektiğini vurguladı.

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker Ticaret bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına ayrı ayrı verdiği soru önergelerinde, iade edilen tarım ürünlerinin akıbeti hakkında bilgi istedi. Şeker, ürünleri iade eden ülkelerin vatandaş sağlığını korumak için bunu yaptığını söyledi. Eğer Rus ve Ukraynalılar bu ürünleri yemiyor ve bizim içi piyasamıza sürülüyorsa bunun ciddi bir sorun olduğunu aktardı. Şeker, halk sağlığını bu derecede ilgilendiren ürünlerin akıbeti hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini savundu.

Konuyla alakalı henüz hükümetten bir açıklama gelmedi.

Rusya ihracatta ilk sırada

Türkiye dünya üzerinde toplam 100 ülkeye yaş meyve sebze ihracatı yapıyor. İhracat yapılan ülkelerin başında ise Rusya geliyor. Rusya’yı ise sırasıyla Irak ve Romanya takip ediyor. Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası, Türkiye’den ithal edilen ürünlere ambargo koyulması üzerine ihracatımız durma seviyesine gelmişti. Son dönemlerde yürütülen iyi ilişkiler sonrasında Rusya yine yaş sebze ve meyve ihracatında ilk sırada yer alıyor.

Yorumlar (0)