Rus enerji şirketinden Avrupa'ya gözdağı: Sevkiyat azalabilir

Rus enerji devi Gazprom'dan gelen bir açıklama, önümüzdeki haftalarda Avrupa'daki enerji krizinin derinleşebileceğine dair bir sinyal olarak yorumlandı. Gazprom şirketi, Avrupa'ya Ukrayna üzerinden sağlanan doğal gaz sevkiyatının 28 Kasım itibarıyla azaltılabileceğini duyurdu.

EKONOMİ 22.11.2022, 16:33 23.11.2022, 12:50 Hakan Öksüz
Rus enerji şirketinden Avrupa'ya gözdağı: Sevkiyat azalabilir

Ukrayna'da devam eden savaş, Avrupa'da yaşanan enerji krizini derinleştiriyor. Rus enerji şirketi Gazprom'un son açıklaması, enerji krizinin daha ciddi boyutlara ulaşabileceğini gösteriyor. Moldova'ya yollanan doğal gazın bir bölümünün Ukrayna'da kaldığını duyuran Gazprom, "Bu durumun sürmesi halinde Avrupa'ya Ukrayna üzerinden sağlanan doğal gaz sevkiyatı, 28 Kasım'dan itibaren azaltılabilir." açıklamasında bulundu.

Suca'daki doğal gaz arzı azaltılabilir

Ukrayna üzerinden Moldova'ya gönderilen transit gazda dengesizliğin yaşandığına dikkat çeken Rus enerji devi, "Moldova'ya sevk edilen doğal gaz, Suca'ya gönderilen gaz miktarının altında kaldı. Bu dengesizliğin sürmesi durumunda Suca'daki doğal gaz arzı azaltılacak. Bu arz azaltma uygulaması için 28 Kasım tarihi düşünülüyor." ifadelerine yer verdi. 

10 Mayıs'ta Sohranivka'daki sevkiyat durdurulmuştu

Rusya'dan Avrupa'ya sevk edilen doğal gaz miktarının üçte biri, Sohranivka dağıtım noktasından geçiyordu. Rusya, Batılı devletler tarafından uygulanan yaptırımlara karşılık olarak 10 Mayıs'ta buradaki sevkiyatı durdurdu. Bu tarihten sonra doğal gaz sevkiyatı, yalnızca Suca üzerinden devam etti. Edinilen bilgilere göre 22 Kasım Salı günü itibarıyla Suca'dan 42,9 milyon metreküp doğal gaz sevkiyatı gerçekleşecek.

Yorumlar (0)