Risk sermayesi nedir? Risk sermayesi unsurlar ve özellikleri

Risk sermayesi, genç girişimcilerin, mucitlerin ya da orijinal fikirlere sahip kişilerin internette en çok aradığı terimlerden biridir. Risk sermayesi nedir, Risk sermayesi özellikleri nelerdir sorularının cevaplarının haberimizde bulabilirsiniz.

EKONOMİ 06.05.2019, 14:32 06.05.2019, 15:39
Risk sermayesi nedir? Risk sermayesi unsurlar ve özellikleri

Risk sermayesi, genç girişimcilerin, mucitlerin ya da orijinal fikirlere sahip kişilerin internette en çok aradığı terimlerden biridir. Risk sermayesi, en basit anlatımla sermayesi yetersiz yeni fikirlere, buluşlara, teknolojilere maddi destektir. Risk sermayesi profesyoneller tarafından oluşturulan bir fondur. Bu fonda biriken para, iş fikri ya da iş modeline göre maddi kaynak sağlar. Bir başka anlatımla geleceği parlak görülen ya da yüksek büyüme potansiyeli olan girişimlere yapılan yatırımdır.

Risk sermayesi kavramı özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde sıklıkla kullanılır. Özellikle teknoloji şirketlerinin merkezlerinin bulunduğu Silikon Vadisinde çok sayıda risk sermayesi fonu vardır. Yakın zamanda Facebook, Google vb. teknoloji firmaları risk sermayesi fonları sayesinde sermaye buldu ve büyüdü.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) risk sermayesi tanımı ise şöyle: Türkiye’de kurulmuş ve kurulacak olan, yüksek gelişme potansiyeline sahip menkul kıymetlerin likiditesi az olan girişim şirketlerince birinci el piyasalarında ihraç edilen sermaye piyasası araçlarına yatırım yapılarak gerçekleştirilen, uzun vadeli kaynak aktarım şekline risk sermayesi denir.

Risk sermayesi unsurları

  1. Teknolojik yenilik
  2. Sermayeye katılma
  3. Yönetime katılma
  4. Uzun vadeli yatırım
  5. Küçük işletme hızlı büyüme
  6. Yüksek risk-Yüksek getiri

Risk sermayesi özellikleri

Risk sermayesi bir finansal aracıdır, yatırımcıların sermayesini alır ve bu sermaye ile portföy şirketine yatırım yapar. Risk sermayesi sadece özel şirketlere yatırım yapar. Yatırım yapıldığında, bu şirketler hemen halka açılamazlar. Risk sermayesi porföyündeki şirketleri izlemede ve yardım etmede aktif bir rol oynar. Risk sermayesinin başlıca amacı, satış ve halka arz aracılığı ile mevcut yatırımların getirisini maksimize etmektir. Risk sermayesi, şirketlerin içsel büyümesine yatırım yapar.

Türkiye’de risk sermayesi

Dünyada risk yönetimi fonları ekonomi içinde belli bir büyüklüğe sahip olsa da Türkiye’de risk sermayesi henüz yeteri büyüklüğe sahip değil. Türkiye’de yeni fikirlere ya da girişimlere bütçe ayırıp marka oluşturmak yerine daha çok kendini kanıtlamış ancak büyümeye ihtiyacı olan şirketlere maddi destek sağlanıyor. Bu nedenden ötürü Türkiye’de yeni iş fikirleri ve girişimleri, dünya ile kıyaslandığı zaman gerilerde kalıyor.

Türkiye’de yeni girişimlere en büyük destek devlet eliyle veriliyor. Devletin KOSGEB aracılığı ile ve Cumhurbaşkanlığına başlı Varlık Fonu tarafından yeni fikirlere ya da şirketlere maddi destek sağlanıyor. Ancak bu da geri ödemeli faizsiz ya da hibe şeklinde oluyor. Devlet bu şirketlere ortak olmuyor. Zaten Risk sermayesi yapısı gereği devlet değil özel sektör eliyle olmalıdır. Tüm bu nedenlerden ötürü Türkiye’de risk sermayesi fonları çok zayıf kalıyor.

Risk sermayesi şirketleri

Türkiye’de yukarıda saydığımız nedenlere rağmen risk sermayesi fonları ve şirketleri vardır. Bunlara örnek vermek gerekirse; Ticari bankalar, yatırım bankaları, sigorta şirketleri, yatırım grupları, vakıflar, risk sermayesi yatırım fonları, üniversiteler, özel sermaye kaynakları (zengin, köklü aile ve kişiler), büyük sermayeli girişimciler olarak sıralanabilir.

Yorumlar (0)