Resmi Gazete’de yayımlandı… Artık sadece TL ile ödenebilecek

Türk lirasının değerini korumak için yeni bir düzenlenme daha Resmi Gazete’de yer alarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Türkiye’de yerleşik konumda bulunan şahısların birbiri ile yapacakları menkul kıymet ticaretindeki ödemeler artık yalnızca Türk lirası üzerinden gerçekleştirilebilecek. Yayımlanan bu kararda, taşıt satış sözleşmeleri ise kapsam dışında tutuldu. 

EKONOMİ 19.04.2022, 10:36
Resmi Gazete’de yayımlandı… Artık sadece TL ile ödenebilecek

Hazine Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucu, mevzuatta iki önemli düzenleme gerçekleştirildi. Türk lirasına talebi yoğunlaştırmak ve değerini korumak amacıyla planlanan iki düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Taşıt satış sözleşmeleri kapsam dışında

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni düzenlemelere göre, Türkiye’de yaşayan ve yerleşik konumda bulunan kişilerin birbirleri ile yapacakları menkul kıymet satışlarındaki sözleşme ve ödeme yükümlülüklerinin yalnızca Türk lirası olarak gerçekleştirilmesi zorunlu hale getirildi. Bu düzenlenmeden taşıt satış sözleşmeleri ise muaf tutuldu. Taşıt satış ticaretinde döviz üzerinden ödemeler yapılmaya devam edilebilecek. 

Kamu sözleşmelerinde de düzenleme gerçekleştirildi

Resmi Gazete’de yer alan bir diğer önem düzenleme ise kamu sözleşmeleri ile ilgiliydi. Kamu kurumları ile Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı firmalarının taraf olarak yer aldığı konut satış ve kiralama haricindeki sözleşmelerde, anlaşma ücretinin ve bu anlaşmadan doğan diğer ödeme bedellerinin önceden yalnızca yabancı para birimi cinsinden ya da döviz oranları baz alınarak yapılması mümkünken, hayata geçirilen bu yeni düzenlemeyle birlikte bu sözleşme bedellerinin yabancı para birimi cinsinden ya da döviz oranları baz alınarak yapılması, ödenmesi ve onaylanması düzelenmiş oldu. Bir diğer deyişle, artık bu sözleşmelerde yabancı para birimi ya da döviz endeksli olarak ödemeler gerçekleştirilebilecek. 

Yorumlar (0)