Resesyon nedir? Resesyon neden olur?

Tüm dünyada artan enflasyon oranları sonrası ‘resesyon’ kelimesi sıkça kullanılır oldu. Peki, resesyon nedir? Resesyonun etkileri neler? İşte ayrıntılar…

EKONOMİ 10.09.2022, 11:38 11.09.2022, 12:35
Resesyon nedir? Resesyon neden olur?

Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte tüm dünyada hızla yükselen enflasyon oranları, ülkeleri yeni tedbirler almaya zorladı. Bu kapsamda birçok ülke politika faizini artırırken, bir yandan da resesyon riski tedirginliğe sebep oluyor. Peki, ekonomide resesyon kelimesi ne anlama geliyor?

Resesyon ne anlama geliyor?

‘Ekonomi piyasalarındaki durgunluk’ olarak tanımlanan resesyon, makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurt içi hasılanın 2 veya daha fazla çeyrekte, yıllık periyotta peş peşe negatif büyüme göstermesi anlamına geliyor. Yani resesyon yaşayan bir ülkede büyüme oranları negatife döner ve söz konusu ülkenin ekonomi piyasalarında riskli bir durgunluk meydana gelir. 

Resesyon hangi durumlarda olur?

Resesyonun yaşanmasında birçok farklı sebep olabilir. Bunlara örnek olarak; ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi, kişi başına düşen milli gelirin gerileyen ya da durağan hale gelmesi, işsizliğin çoğalması, ekonomik faaliyetlerin gerilemesi ya da duraklaması ve üretim faaliyetlerinin azalması gösterilebilir. Bu gibi gelişmeler, ülkelerin resesyona girmelerine zemin hazırlar. 

Resesyon döneminde neler olur?

Resesyona giren bir ülkede ekonomik büyüme negatife döner. Bu durum da ekonomik faaliyetlerde duraklamaya sebep olur. Resesyon süreçlerinde üretim miktarlarında gerileme yaşanır. İşsiz insan sayısı hızla artar. Milli gelir düşüş yaşar. Resesyon sebebiyle en gelişmiş ülkelerde dahi ekonomik şartlar negatif değişimlere maruz kalabilir. Bunun yanı sıra resesyon oluşumu öncesi ülkelerin finans ve piyasa işlemlerinin durgunlaştığı ve riskli tabloların oluştuğu gözlenir. 

Yorumlar (0)