Resesyon endişesi arttı, buğday fiyatları düştü!

Faiz artışlarının etkisiyle yükselen resesyon endişesi, emtia piyasasındaki satış yönlü baskıyı artırdı. Buğday, kahve ve mısır fiyatlarında keskin düşüşler görüldü.

EKONOMİ 18.07.2022, 13:18 18.07.2022, 15:22 Hakan Öksüz
Resesyon endişesi arttı, buğday fiyatları düştü!

Küresel çapta yaşanan yüksek enflasyon sorunu, gıda ve akaryakıt kriziyle birleşerek son yılların en büyük kriz ortamlarından birinin doğmasına neden oldu. Ukrayna-Rusya savaşının yarattığı belirsiz durum, birçok ülkede enflasyon rekorunun kırılmasına yol açtı. ABD'de haziran ayı enflasyonunun yüzde 9,1 olduğu açıklandı. 

Temmuz ayında 100 baz puanlık faiz artışı gelir mi?

ABD'de son 41 yılın enflasyon rekorunun kırılması, küresel piyasalardaki kötü durumun devam edebileceğini gösteriyor. Ülkedeki resesyon endişeleri, ABD Merkez Bankası'nın duruşunu daha fazla şahinleştirmesine neden oldu. FED'in temmuz ve ağustos aylarında da faiz artışına devam edebileceğine dair sinyaller gelmeye başladı. İddialara göre FED, temmuz ayında faizi 100 baz puan artıracak.

Söz konusu beklentiler, piyasalardaki olumsuz havanın sürmesine neden oldu. İddialara göre ise bazı FED yetkilileri, temmuz ayı için 75 baz puanlık artışın yeterli olabileceğini düşünüyor. Bu söylentilerin yayılması, piyasaları son günlerde az da olsa rahatlattı. 

Mısır, buğday, pamuk ve kahve fiyatları düştü

Tarım emtialarında görülen keskin düşüşler devam etti. Geçen hafta buğdayın fiyatı yüzde yaklaşık 12 oranında düşerek 7,65 dolar civarına geriledi. Mısır fiyatındaki düşüş oranının yüzde 3 olduğu kaydedildi. Soya fasulyesinde yüzde 3,9 oranında düşüş görüldü. Yüzde 7,2 oranında değer kaybeden pamuk 82,54 dolara indi. Kahve fiyatlarında ise yüzde 9,4'lük gerileme kaydedildi.

Yorumlar (0)