Rekabet, ekmek fiyatını 59 kuruşa düşürdü!

Kırşehir'de fırıncılar ve marketler arasındaki rekabete bakkallar da dâhil olunca 200 gram ekmeğin fiyatı 59 kuruşa kadar düştü. Durumdan vatandaş memnun ama üreticiler tepkili.

EKONOMİ 07.02.2020, 10:41 07.02.2020, 12:53
Rekabet, ekmek fiyatını 59 kuruşa düşürdü!

Ulusal marketlerin Kırşehir'de ekmek fiyatlarını düşürmesi ve fırıncılar arasındaki rekabetin indirimi gündeme getirdiğini kaydeden Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, kaliteli malzeme kullanılması durumunda ekmeğin fırıncıya maliyetinin 75-80 kuruştan aşağı olamayacağını belirterek, birleşerek büyük işletme kuran bazı fırıncıların ekmek fiyatındaki düşüşü teşvik ettiğini iddia etti.

Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk şöyle konuştu:

"Kırşehir'de tüketilen günlük yaklaşık 150 bin ekmeğin 30 binini ulusal marketler satıyor. Ulusal marketler 3-5 bin ürünün yanında ekmekten zarar etmeyi göze alıyorlar. Küçük bakkal ve marketler de rekabet edebilmek için mecburen fiyat düşürüyor. Birleşerek 50-60 bin ekmek üreten fırıncılar da bu düşüşe çanak tutuyor. Büyük balık küçük balığı yutar misali, olan küçük fırıncılara oluyor."

Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, düşük fiyata satılan ekmeklerin kontrol edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, bu ekmekleri incelemeli. Sağlık açısından, un, maya, su malzemeleri yönünden incelemesi gerekir." şeklinde konuştu.

Haksız rekabet var

Ekmeğin 1 lira 25 kuruştan satılması gerektiğini söyleyen fırın işletmecisi Turan Dönmez ise haksız rekabet yüzünden ekmeğin fiyatının 59 kuruşa kadar düşürülmesinin Ahi esnafına yakışmadığını dile getirdi.

Fırın işletmecisi Turan Dönmez, küçük esnafın batırılarak tek elden ekmek satışının hedeflendiğini iddia ederek şunları söyledi:

"Hijyen ve sağlık kuralları hiçe sayılarak, eksik gramajla üretimden dolayı ekmek ucuza satılıyor. Kırşehir halkının tabii ki daha güzel ve kaliteli ekmek hakkıdır. Bu haksız rekabet, Kırşehir esnafına ve Ahiliğe yakışmayan bir harekettir. Son maliyet raporlarına göre, ekmek 1 lira 25 kuruşa satılmalı. 59 kuruşa bunu satmanın manası yoktur."

Bakkallar da dâhil oldu

Market işletmecisi Salih Soylu ise bazı fırınların ulusal marketlere 75 kuruştan ekmek vermeye başlamasının ardından kendilerinin de ezilmemek için bu fiyatın altında indirime gittiklerini, fiyatların normale dönmesini beklediklerini söyledi.

Kırşehir'de 15 Temmuz 2019 tarihinden itibaren 200 gram ekmek 1,25 lira, 400 gram ekmek ise 2,50 liradan satılıyordu ancak son aylarda yaşanan rekabet ekmek fiyatlarını 59 kuruşa kadar çekti.

Yorumlar (0)