Rakip firma için istifa edenlere kötü haber

Özel sektörde çalışan milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren bir karara daha imza atan Yargıtay, haklı bir neden göstermeden istifa ettikten ertesi gün aynı sektörde hizmet veren başka bir iş yerinde mesaiye başlayan çalışana kıdem tazminatı ödenmeyeceğine hükmetti.

EKONOMİ 16.08.2022, 18:20
Rakip firma için istifa edenlere kötü haber

Dört yıldır görev yaptığı iş yerinde, fazla mesai ve resmi izin günlerinin ücretlerini alamadığını iddia eden işçi, istifa ettikten sonraki gün aynı sektörde hizmet veren başka bir iş yerinde çalışmaya başladı. Alacakları için gittiği eski iş yerinden eli boş dönen çalışan, iş mahkemesine başvurdu. Davacı kişi, görev süresi boyunca fazla mesai yaptığını, senelik izinlerini kullanmadığını, resmi tatil günlerinde bile çalıştığını fakat hak ettiği ücretlerin kendisine ödenmediğini, iş sözleşmesinin ise haksızlık yapılarak sonlandırıldığını ileri sürdü ve alacaklarının davalıdan tahsil edilmesi yönünde karar verilmesini istedi.

Davalı olan işveren ise davacının asgari ücret aldığını, başka bir iş yerinde iş bulması sebebiyle istifa ettiğini ve kendi isteği ile işten çıktığını, iddia ettiği gibi fazla mesai yapmadığını öne sürerek davanın reddedilmesini talep etti. 

Yargıtay'dan emsal karar

Mahkeme, davacının iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından haksız sebeple feshedildiği kabul ederek, davacının ihbar ve kıdem tazminatı ile senelik izin alacağı taleplerinin kabul edilmesine, davacı tarafından ispatı yapılamayan fazla mesai, haftalık tatil ve resmi tatil ücreti taleplerinin reddedilmesine karar verdi. 

Kararı her iki tarafın avukatları da temyiz ettiği için devreye Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi girdi. Emsal niteliğinde bir karara daha imza atan Yargıtay, kendi isteğiyle istifa eden çalışana ihbar ve kıdem tazminatı ödenmemesi gerektiğine hükmetti. 

Kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Davacı, dava dilekçesinde iş sözleşmesinin ne şekilde sonlandırıldığına dair bir açıklamada bulunmamış, davalı ise davacının bir diğer iş yerinde iş bulduğu için kendi isteğiyle işten çıktığını savunmuştur. Dava dosyasında yer alan hizmet döküm cetveline bakıldığında ise iş sözleşmesi sona eren davacının işten çıktıktan sonraki gün başka bir iş yerinde işe girdiği görülmüş, eski iş yerinden istifa ettiği tespit edilmiştir. Davacı, bizzat kendi istediğiyle işi bıraktığı için ihbar ve kıdem tazminatı talepleri reddedilmiştir."

Yorumlar (0)