Putin açıkladı, ruble değer kazandı!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "Rusya'nın dostu olmayan ülkelere yönelik doğalgaz satışlarında Rus rublesine geçtik." şeklindeki açıklamasının ardından ruble, dolar karşısında değer kazandı.

EKONOMİ 29.03.2022, 19:24 30.03.2022, 13:54 Hakan Öksüz
Putin açıkladı, ruble değer kazandı!

Rusya’nın Ukrayna'yı işgal etmesi, Rus para birimi ruble'nin fiyatının son bir ayda ciddi şekilde dalgalanmasına sebep oldu. Moskova Borsası, dolar/ruble işlem çiftinde yüzde 6,65 düşüş gerçekleştiğini ve 83,7 seviyesine inildiğini duyurdu. Öte yandan euro/ruble işlem çiftinde de yüzde 4'lük düşüş yaşandığı ve 92,8 sevyesine inildiği kaydedildi.

Rus rublesi neden yükseldi?

Rusya'nın 24 Şubat günü Ukrayna'yı top atışlarıyla vurması, dolar/ruble paritesi üzerinde etkili oldu. Dolar/ruble paritesinin savaş öncesi 80 bandında bulunduğu, 9 Mart tarihinde ise 120'ye çıktığı ifade edildi. Dolar/ruble işlem çiftinde yüzde 30'luk bir düşüş görüldüğü ifade edildi. Böylece 25 Şubat’tan beri dolar/ruble paritesi ilk kez 83 seviyesine inmiş oldu.

Uzmanlara göre bu durumun yaşanmasında, Rus gazı alımlarının ruble ile yapılacağının açıklanması ve İstanbul’da yapılan Ukrayna-Rusya müzakerelerinden gelen olumlu haberlerin etkili oldu. 23 Mart günü açıklamada bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, doğalgaz satışlarında bundan sonra Rus rublesinin kullanılacağını ifade etmişti.

Putin ne demişti?

Batılı ülkelerin, Rus varlıklarını dondurarak gayrimeşru adımlar attığını vurgulayan Putin, "Bu ülkelerin Rus varlıklarını dondurması neye yaradı? Sadece kendi para birimlerine duyulan güveni sarsmış oldular. Artık dolar ve avro üzerinden ödeme yapılması gibi bir zorunluluğun bulunmadığı anlaşılıyor. Rusya'nın dostu olmayan ülkelere yönelik doğalgaz satışlarında Rus rublesine geçtik." demişti. Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, bunun kabul edilemez olduğunu vurgulamıştı.

Yorumlar (0)