Prim borcu olanlar dikkat!

Prim borcu olanlar, sağlık hizmeti alma şartında o süreye dikkat!

EKONOMİ 31.07.2019, 12:10 31.07.2019, 13:08
Prim borcu olanlar dikkat!

Bağ-Kur'lular ve GSS primini kendisi ödeyenler, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)'ya 60 günden fazla prim borçları olsa dahi 31 Aralık 2019 tarihine kadar sağlık hizmeti alabilecek. Hâliyle GSS (Genel Sağlık Sigortası) prim borcu bulunanlar yıl sonuna kadar hastane kapısından geri çevrilmeyecek. Öte yandan Düzce'de selden etkilenenlerin 18 Temmuz öncesine ait prim borçları 1 yıl ertelendi.

1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren GSS (Genel Sağlık Sigortası) ile Türkiye'de ikamet eden herkes için sağlık güvencesi hayata geçirildi. Bu kapsamda GSS'den (Genel Sağlık Sigortası) faydalanma çerçevesinde en genel anlamda iki grup ortaya çıktı: Sigortalı çalışanlar, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)'dan aylık veya gelir alanlar ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar. Sigortalı çalışanlar, emekliler, dul ve yetim aylığı alan kişiler ile bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler açısından prim ödeme konusu problem değil fakat Bağ-Kur'lular ve GSS (Genel Sağlık Sigortası) primini kendisi ödeyen kişiler zaman zaman sorunla karşılaşabiliyorlar.

Kimler bu kapsama giriyor?

Sigortalı olarak çalışanlar ile SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)'dan aylık veya gelir alanlar, yani emekliler ve dul-yetim aylığı alan kişiler ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler GSS'den (Genel Sağlık Sigortası) yararlanabiliyorlar.

Emekliler ve dul-yetim aylığı alanlar prim ödemeksizin, çalışanlar ise brüt maaşlarından kesilen ve işveren tarafından ödenen primler sayesinde sağlık hizmeti görebiliyorlar. Bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de, prim ödemeksizin sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor.

Sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişiler

Sigortalıların bakmakla yükümlü olduğu kişiler olarak ifade edilenler kimler? İşte sigortalıların bakmakla yükümlü olduğu kişiler olarak ifade edilen kişiler şöyle;

1. Sigortalının eşi. Eşi çalışan kadın veya erkek hangi yaşta olursa olsun kendisi çalışmasa bile evli olduğu müddetçe eşi üzerinden GSS'den (Genel Sağlık Sigortası) faydalanabilir.

2. 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın malul olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklar.

3. Geçiminin GSS (Genel Sağlık Sigortası) tarafından sağlandığı SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından belirlenen kriterlere göre tespit edilen anne ve babası.

Dolayısıyla sigortalının eşi, çocukları ve bazı şartların varlığı halinde anne-babası da sigortalı üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Sigortalılar, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)'dan aylık veya gelir alanlar ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler primleri ödendiği için sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.

Sosyal güvencesi olmayanlar sağlık hizmetinden nasıl faydalanacak?
Gelir testi şartı var mı?

Öte yandan hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için iki yol izlemeleri gerekiyor.

Bu durumdaki kişiler eğer yaşadıkları hane içerisindeki kişi başına düşen gelir 2019 senesi için 852,67 TL'nin altındaysa gelir testi yaptırarak bu durumu kayıt altına aldırıp sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Bu durumdaki kişilerin primleri devlet tarafından ödeniyor. Dolayısıyla hiçbir sosyal güvencesi olmayan muhtaç durumdaki kişiler prim ödemeksizin sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.

Öte yandan hane içerisindeki kişi başına düşen gelirin 852,67 TL'den fazla olan kişiler, 2019 senesi için 76,74 TL aylık prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar. Bu kişiler kendi ceplerinden prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.

60 günden fazla prim borçları olsa dahi...

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararı geçtiğimiz aylarda yayımlanarak yürürlüğe girmişti. 31 Aralık 2019 tarihine kadar Bağ-Kur'lular ve GSS (Genel Sağlık Sigortası) primini kendisi ödeyen kişiler, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)'ya 60 günden fazla prim borçları olsa dahi sağlık hizmeti alabilecekler. Bu tarihe kadar bu şart aranmıyor. Dolayısıyla Genel Sağlık Sigortası prim borcu bulunan kişiler yıl sonuna kadar hastane kapısından geri çevrilmeyecekler.

Öte yandan, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamındaki kişilere dönük bu uygulama sene sonunda bitiyor. Dolayısıyla prim borcu bulunan kişilerin bu duruma göre planlarını yapmaları gerekiyor.

İşvereni devlet olanın primi gecikmiyor

İşçi ve memurların, yani SSK ve emekli sandığı mensuplarının primleri, bu kişilerin işverenleri tarafından SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)'ya ödeniyor. Dolayısıyla bu kişilerin primlerinde aksamalar yaşanmıyor.

Fakat Bağ-Kur'lular kendi primlerini kendileri ödüyorlar. Küçük esnaf ve sanatkârın önemli bir bölümü ay içerisinde sabit masraflarını çıkartıp, zaruri harcamalarını yaptıktan sonra kalan parayla primlerini ödüyor. Türkiye ekonomisinin sıkıntıda olduğu şu dönemde prim ödemelerinde kimi zaman gecikmeler söz konusu oluyor. Bazen de bu kişilerin muhasebecileri prim ödemelerini geciktirebiliyor. Bu durumlarda da sağlık hizmetlerinden yararlanma noktasında problemler yaşanabiliyor.

Bağ-Kur'luların 60 günden fazla prim borcunun olmaması gerekiyor

GSS (Genel Sağlık Sigortası) primini kendileri ödeyen kişilerin ve Bağ-Kur'luların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri için SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)'ya 60 günden fazla prim borçlarının bulunmaması gerekiyor. Bu durumdaki kişiler eğer 60 günden fazla prim borçları olursa sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlar. Prim borcunu ödemeyi geciktiren veya muhasebecisi primlerini geç yatıran Bağ-Kur'lular ile hiçbir sosyal güvencesi olmayıp hane içindeki geliri sınırın (852,67 TL) üzerinde olduğu için kendi primini ödeyen kişiler 60 günden fazla primlerini ödememişler ise hastane kapısından dönmek zorunda kalabiliyorlar.

Düzce'de selden etkilenenlerin borcu ertelendi

Öte yandan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Düzce'deki selden etkilenen vatandaşlara ait 18 Temmuz öncesine ait borçların bir yıl süreyle erteleneceğini açıkladı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Düzce'deki su baskını ve toprak kaymasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Devletimiz, Düzce'de kardeşlerimizin bu zor gününde hayat normale dönene kadar her daim yanında olacak. İşte bu nedenle vatandaşlarımızın 18 Ekim 2019 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumlarımıza başvurmaları halinde, 18 Temmuz 2019 tarihi öncesine ait süresi dolmuş borçları ile 2019 yılının Eylül ayı sonuna kadar tahakkuk edecek borçlarını bir yıl süreyle erteleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)