Powell “faiz” sinyali verdi, küresel piyasalarda pozitif seyir başladı

ABD Merkez Bankası'nın aralık ayında faiz yükselişinin yavaşlatacağı tahminleri ile küresel piyasalarda, pozitif bir gidişat sağlanırken, bugün duyurulacak imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi bilgilerinin fiyatlandırmalara yön vereceği düşünülüyor.

EKONOMİ 01.12.2022, 10:11
Powell “faiz” sinyali verdi, küresel piyasalarda pozitif seyir başladı

Dün Brookings Enstitüsü'nde açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonu aşağı çekme konusunda yeterli olacak düzeye yaklaştıklarını, bu nedenle faiz artış hızını yumuşatma konusuna yakın olduklarını ifade etti.

“Geçmiş deneyimler uyarıda bulunuyor”

Faiz artış gidişatının yavaşlama eğilimine aralık görüşmelerinde gireceğini aktaran Powell, "Para politikasında çok fazla sıkılaştırma oluşturmayı planlamıyoruz fakat enflasyon noktasında daha gidilecek çok yolumuz bulunuyor. Geçmiş dönemlerde edinilen deneyimler, para politikasını erken bir şekilde yumuşatmamak gerektiği hususunda bizlere uyarıda bulunuyor ve bizler de enflasyonu planlanan seviyeye indirene kadar yolumuzda aynı şekilde gitmeye devam edeceğiz." dedi.

FED tarafından yayınlanan rapora göre, enflasyonda olumlu bir seyir tahminlerine karşın resesyon endişelerine yer verilirken, birden fazla katılımcının ekonomik gidişata dair daha fazla belirsizlik ya da gün geçtikçe artan karamsarlığı dile getirdiği bildirildi.

FED’in yüzde 50 faiz arttırımı tahminleri yüzde 80’i gördü

Makroekonomi kısmında ise ABD'de geçtiğimiz aylarda yüzde 2,6 seviyesinde duyurulan 3. çeyrek büyüme verileri, ikinci tahmin bilgileri noktasında yüzde 2,9 olarak yenilendi. Ülke genelinde özel sektör işe alımı ise kasım ayında 127 bin ile Ocak 2021 senesinden bu zamana kadar en düşük yükselişini kaydetti.

Powell’ın açıklaması ve pozitif büyüme verilerinin sonrasında, ABD'nin 10 senelik tahvil faizi yüzde 3,80 düzeylerinden inişe geçerek yüzde 3,62'de denge buldu. Para piyasalarında ise FED tarafından aralık ayında 50 baz puanlık faiz yükseltimi yapacağı ihtimali de yüzde 80'i gördü.

Sıkı para politikalarında yumuşama tahminleri doları emtia ve farklı para birimleri karşısında baskı altına aldı. Brent petrolün varil fiyatı 87,3 dolarla bir haftanın, altının ons fiyatı ise 1.780 dolarla iki haftanın zirvesine ulaştı.

Yorumlar (0)