Piyasanın önündeki engeller kalkıyor

Türk lirasının önündeki bariyerler, ulusal ve uluslararası yeni politik gelişmeler ile kalkıyor

EKONOMİ 19.10.2019, 21:59 19.10.2019, 22:05
Piyasanın önündeki engeller kalkıyor

Suriye'nin kuzeydoğusunda elde edilen başarı ile jeopolitik riskler azaldı. Öte yandan, küresel tarafta ise ticaret görüşmeleri ve Brexit'e dair iyimserlik arttı. Tüm bunlar, Türk lirası varlıkların önündeki engellerin ortadan kalktığına işaret etti.

Borsada durum

Bu hafta, BIST 100 endeksi, 93.000 puan sınırına kadar geriledi ve 4 ayın en düşük düzeyini gördü. Yaşanan gelişmeler, endekse olumlu yansıdı ve BIST 100 endeksi yükselişe geçerek haftayı 98.415,34 puandan tamamladı.

Dolar kurunda gelişmeler

Dolar/TL, hafta içinde 5,94 sınırına kadar çıkmıştı. Yaşanan gelişmelerin ardından düşüşe geçti ve yurt içi piyasalarda haftayı 5,7890 seviyesinden tamamladı.

Tahvil ve bono piyasaları

Tahvil-bono piyasasında da gösterge tahvilin bileşik faizi ise yaşanan gelişmeler neticesinde artan iyimserlikle haftanın son işlem gününde yüzde 14,3'e kadar geriledi.

Suriye konusunda, ABD ile varılan anlaşma, Türk lirası varlıklarının değerlenmesi önündeki en önemli engellerden birinin aşılmasına yol açtı. Diğer yandan, küresel risklerden oluşan engeller konusunda da iyimserlik arttı.

Faizler inecek mi?

TCMB'nin faiz indirimine devam etmesi bekleniyor.

TCMB 24 Ekim'de Para Politikası Kurulu toplantısı gerçekleştirecek. Bu toplantıda, faiz indirimine devam etmesi bekleniyor. TCMB, temmuzda 425 baz puan ve eylülde 325 baz puan faiz indirimine gitmişti ve  politika faizini yüzde 16,50'ye çekmişti.

Uzmanlar ne diyor?

Uzmanlara göre, üresel piyasalarda, para politikalarındaki faiz indirimleri ve tahvil alımı adımlarının, mali politikalardaki gevşeme ile destekleneceği beklentilerinin artmaya devam etmesi bu öngörülerin, pay piyasalarının yükseliş eğiliminin en önemli yakıtı.

Yorumlar (0)