Piyasaların gözü kulağı Fed Başkanı Powell'da: Oynaklık artabilir

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın bugün saat 18.00'de Senato'da yapacağı konuşma, piyasaların yönü üzerinde etkili olacak. Küresel ekonomideki belirsizlik, piyasada durgunluğa yol açtı. Piyasalar, Powell'ın bugün ve yarın yapacağı konuşmalara ve cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verilerine odaklandı.

EKONOMİ 07.03.2022, 09:31 Hakan Öksüz
Piyasaların gözü kulağı Fed Başkanı Powell'da: Oynaklık artabilir

Ukrayna-Rusya savaşıyla derinleşen küresel ekonomideki belirsizlik sürüyor. ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından enflasyonu dizginlemek ve nihai olarak yüzde 2 bandına çekmek için uygulanan faiz artırımları devam ediyor. Her ne kadar son aylarda faiz artırımı hızında yavaşlama görülse de Fed'den gelen açıklamalara göre faiz artırımları sürecek.

Powell'ın konuşmaları piyasada oynaklığı artırabilir

Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün ve yarın yapacağı konuşmaların, piyasaların kısa ve orta vadeli seyrine yön vermesi bekleniyor. Küresel piyasalar, Powell'ın konuşmalarının yanı sıra cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verilerini de merak ediyor. Piyasada son günlerde görülen durgunluğun, söz konusu verilerin açıklanmasıyla yerini volatiliteye (hızlı fiyat hareketleri) bırakabileceği öngörülüyor.

Piyasanın yönü ne olacak?

Bugün saat 18.00'de ABD Senatosunda sunum yapacak Fed Başkanı Powell'ın konuşması öncesi yatırımcılar temkinli davranıyor. Alış ve satış yönlü işlemlerin, bu konuşma sonrasında artabileceği tahmin ediliyor. 21-22 Mart'ta yapılacak Fed toplantısı öncesi yapılacak bu konuşmalar, para politikasının geleceği ve piyasanın yönüne ilişkin fikir edinmeyi kolaylaştıracak. 

25 baz puanlık faiz artırımlarının devamı öngörülüyor

Analistlerin tahminlerine göre bundan sonraki 3 Fed toplantısında da 25 baz puanlık faiz artırımı kararı gelecek. Bununla birlikte temmuz ayında yapılacak toplantıda nasıl bir kararın alınacağı belirsizliğini koruyor. Dow Jones endeksi hafta başında yüzde 0,12, S&P 500 endeksi ise yüzde 0,07 yükseldi. Nasdaq endeksi ise yüzde 0,11 düştü. 

Yorumlar (0)