Piyasaların beklediği rakam açıklandı! ABD enflasyonu belli oldu

Birçok kişini gözü ABD enflasyon verilerine çevrilmişti. Küresel piyasalar ABD'nin ekim ayı enflasyonu için birçok tahminde bulunurken beklenen rakam duyuruldu. İşte 2022 ekim ayı ABD enflasyon oranı hakkında ayrıntılar...

EKONOMİ 10.11.2022, 17:35 11.11.2022, 15:36
Piyasaların beklediği rakam açıklandı! ABD enflasyonu belli oldu

Piyasaları etkisi altına alacak olan Amerika enflasyon verileri birçok kişinin gündeminin ilk sıralarında yer alıyordu. ABD ekim ayı enflasyon oranı açıklandı. Eylül ayında yükseliş gösteren enflasyon miktarının bu ay yüzde kaç oranına geldiği ise birçok kişi tarafından merak ediliyor. İşte ABD ekim ayı enflasyon oranı...

ABD enflasyon rakamları açıklandı mı?

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekim ayında senelik yüzde 7,7 ile tahmin edilenden düşük kaldı.

Bilgilendirmelere göre, aylık temelde 0,4 miktarında yükselen tüketici fiyatları geçtiğimiz senenin aynı zamanına kıyasla yüzde 7,7 oranında yükseldi. Ekonomistlerin tahminleri ise aylıkta 0,6 ve senelikte ise 7,9 şeklindeydi.

Birbirinden farklı tüketim hizmetlerinin ve mallarının fiyatlarında meydana gelen değerleri belirleyen Tüketici Fiyat Endeksi, eylül döneminde oranı yüzde 8.2 olarak ölçmüştü.

FED'in izlediği, enerji maliyetleri ve hareketli gıda dışında görülen çekirdek enflasyon ise yüzde 0,5 ve yüzde 6,5′lik belirlemelere göre, ay içerisinde yüzde 0,3 ve senelik bazda ise yüzde 6,3 yükseldi. Bu şekilde söz konusu oran, Ağustos 1982'den şu zamana kadar en yüksek rakam olan geçtiğimiz aya ait yüzde 6,6'lık miktardan biraz düşük kaldı. Verinin sonrasında dolar endeksi yüzde 1 değer kaybı yaşadı.

Piyasalar açıklanan veriye sert bir tepki verdi ve stratejiye duyarlı iki senelik tahvil 0,22 puan inerek yüzde 4,41′e düşerken, Hazine getirisi ise net bir şekilde aşağı yönlü hareket etti. Ons altın fiyatı 1.736 dolara çıkarak 2 ayın zirvesine ulaştı.

ABD aralık ayı enflasyon oranı beklentileri

Küresel piyasalarda, ABD'de ara Kongre seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlikler, Çin'de artan vaka sayıları ve kripto para piyasasına yönelik kaygılar negatif bir gidişat gösterirken, dikkatler bugün belirlenecek olan ABD'nin enflasyon verilerine dönmüştü.

ABD Merkez Bankası tarafından yapılacak aralık ayı toplantısına dair belirsizlik devam ederken, tahminlerin şekillenmesi noktasında bugün duyurulacak ABD'nin ekim ayı enflasyon verileri büyük bir önem bulunduruyordu. Ülkede enflasyonun ekim ayında yüzde 0,4 olarak belirlenmesi, senelik enflasyonun ise yüzde 8,2'den yüzde 8'e düşmesi tahmin ediliyordu.

FED'in ekonomiyi soğutabilmek adına uygulamaya aldığı agresif sıkılaşma çalışmalarının etkisinin ölçüleceği veride, senelik enflasyondaki düşüş tahminlerinin gerçekleşmesi halinde, aralık ayında faiz yükseltim büyüklüğünü 75 baz puandan 50 baz puana düşüreceğine dair fiyatlamaların kuvvetleneceği bekleniyor.

Mevcut durumda para piyasalarında FED'in aralık ayı strateji faizi yükseltimi büyüklüğüne dair tahminlerin 50 baz puan adına yüzde 54 ve 75 baz puan için yüzde 46 seviyesinde bulunuyor.

Yorumlar (0)