Piyasaları bugün yurt içi ve yurt dışında yoğun bir gündem bekliyor

Piyasalar bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıklayacağı Enflasyon Raporu’nu beklerken yurt dışında ise Amerika Birleşik Devletleri’nin büyüme rakamları ve Almanya’nın enflasyon rakamlarına odaklanmış durumda.

EKONOMİ 28.04.2022, 11:35
Piyasaları bugün yurt içi ve yurt dışında yoğun bir gündem bekliyor

Küresel piyasalarda ekonomik aktivite ve enflasyon üzerinde artan risklere rağmen yatırımcıların şirket bazlık haber akışına odaklanması ile beraber karışık bir seyir izlenirken bugün yurt dışında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki büyüme ve Almanya’daki enflasyon, yırt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıklayacağı Enflasyon Raporu gündemi takip edilecek.

Yatırımcılar fiyatlandırma konusunda zorlanıyor

Son dönemde Çin’de artan koronavirüs vakaları, son iki aydır Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş durumu ve Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası öncülüğünde hazırlanan yüksek faiz de başta olmak üzere küresel olarak büyüme ve enflasyon üzerinde riskleri artıran gelişmeler yatırımcıları fiyatlandırma konusunda oldukça zorluyor.

Microsoft ve Visa değer kazandı, Alphabet ve Boeing değer kaybetti

Geçtiğimiz gün beklenenden daha iyi gerçekleşen şirket kararlıklarının ardından Microsoft şirketinin hisseleri yüzde 5 değer kazanırken Visa’ya ait hisseler de yüzde 7 değer kazandı. Google şirketinin ana kuruluşu olan Alphabet ise beklentilerin gerisinde kalarak yüzde 3’lük bir düşüş gösterdi. Bununla birlikte yılın ilk çeyreğinde 1,2 milyar dolar zarar ettiğini açıklayan Boeing ise yüzde 8 gerilediğini açıkladı.

Brent petrolün varil fiyatı 103 doların altına düştü

Öte yandan son dönemde Çin’de etkisini göstermeye tekrar başlayan salgın nedeniyle uygulanan testlerle birlikte vaka sayılarının da düştüğü tespit edildi. Toplu Kovid-19 testi uygulamalarının bugünden itibaren önemli şirketlerin faaliyetlerini gerçekleştirdiği Hangzhou kentinde de uygulamaya geçirileceği açıklanırken Çin kaynaklı taleplere ilişkin devam eden endişelerle birlikte petrol fiyatları düşüşünü ikinci güne erteledi. Brent petrolün varil fiyatı geçtiğimiz gün yüzde 0,4 gerilerken bugün ise 103 doların altına düştü.

Dolar endeksi 2017 yılından beri en yüksek seviyeye çıktı

Bu gelişmelerin ardından geçtiğimiz gün New York piyasasında hareketli saatler yaşandı. S&P 500 endeksi yüzde 0,21 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,19 artarken Nasdaq endeksi ise bir önceki günkü değerinin altında tamamladı. Dolar endeksi artış grafiğini devam ettirirken 103,4 ile 2017 yılından beri en yüksek seviyeyi görmüş oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nin 10 yıllık tahvil faizi ise dün 2,83’ün üzerine çıktı.

Avrupa’da son durum

Avrupa tarafında ise Rusya’nın Polonya ve Bulgaristan’a gaz akışını kesmesinin ardından Hollanda’da doğalgaz vadeli kontratları 127 euro’ya kadar çıkmasının ardından 110 euro değerinde dengelendi. Enerji fiyatlarına ilişkin ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler ve enflasyon baskılarının devam ettiği Avrupa kıtasında resesyon ihtimaline karşı uyarılar da pay piyasalarını sınırlayan önemli bir faktör olarak gündemi meşgul etmeye başladı.

Japonya enflasyon tahminini artırdı

Asya kıtasında toplu olarak gerçekleştirilen Kovid-19 testi uygulamasının yanı sıra Çin Merkez Bankası’nın ekonomiye destek açıklamaları piyasalarda olumlu olarak karşılanırken Japonya Merkez Bankası da son yaptığı açıklamada ultra gevşek para politikasını sürdüreceğini açıkladı. Japonya Merkez Bankası öte yandan enflasyon tahmin değerlerini yüzde 1,1’den yüzde 1,9’a yükseltirken büyüme öngörüsünün ise yüzde 3,8’den yüzde 2,8’e gerilediğini belirtti.

BIST günü yükselerek bitirdi

Yurt içinde ise geçtiğimiz gün oldukça hareketli saatler geçiren BIST 100 endeksi kapanmasına yakın yükselerek günü 2.451,43 puanla bitirdi. Dolar kuru dün 0,06’lık bir artış göstererek 14,8086’a yükselirken bugün 14,8240’tan işlem görmeye başladı. Analistler merkez bankasının para politikalarını beklenen zamandan daha erken sıkılaştıracağına ilişkin endişelerini belirtirken büyümeye ilişkin artan endişelerle piyasalarda risk iştahının düşük oynaklığın ise yüksek seyrettiğini vurgulayarak tahvil faizleri ve dolar endeksindeki yükseliş eğiliminin gündemin odağına yerleştiğini ifade etti.

Enflasyon Raporu verileri dikkatle takip ediliyor

Bugün TCMB’nin açıklayacağı Enflasyon Raporu’nun yanı sıra yurt içindeki ekonomik güven endeksi ve yurt dışında ise Amerika Birleşik Devletleri’nde büyüme, Almanya’daki enflasyon değerlerini takip edeceklerini açıklayan analistler teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.370 seviyesinin destek, 2.490 puanın direnç konumunda bulunduğunu söyledi.

Yorumlar (0)