Piyasalarda Ukrayna krizi: Petrol ve altın fırladı

Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim petrol fiyatlarını da etkiledi. Bu gerilim sebebiyle borsalar da etkilenirken, altının ons fiyatı da yükseldi.

EKONOMİ 12.02.2022, 13:22 12.02.2022, 13:27
Piyasalarda Ukrayna krizi: Petrol ve altın fırladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 22 Şubat'ta ordusuna, ”Ukrayna'ya gir" emri vereceği iddiaları küresel piyasaları endişeye doğru sürüklediği için bütün emtialarda fiyat artışları meydana geldi.

‘İşgal başlayabilir’ uyarısı gelmişti

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya’nın, “Çin Olimpiyatları" bitmeden önce Ukrayna'yı işgal etmeye başlayabileceğini iddia etmiş, Avrupa Birliği de zorunlu olmayan çalışanlarına Ukrayna'yı terk etmeleri yönünde çağrı yapmıştı.

Rusya-Ukrayna gerilimi fiyatlara yansıyor

2014'ün sonundan beri petrol fiyatları, en yüksek düzeye ulaştı. Donbas olayları tırmanırken pompa fiyatlarının daha da fazla yükselmesinden endişe ediliyor.

Rusya ve Ukrayna arasında artan gerilimden sonra petrol fiyatları, yüzde 4'ün üstünde yükseliş yaşadı. Artan enflasyon endişelerinin ardından altın fiyatları da artış yaşadı.

TSİ 00.10 itibarıyla Brent petrolün varili, yüzde 4,11 artış yaşayarak 95,13 dolardan işlem görmeye başladı. Aynı saatte Batı Teksas türü ham petrolün varili ise yüzde 4,5 yükseliş yaşadı ve 93,95 dolardan satışa çıktı. 

Küresel petrol talebinde artış yaşanacak

Uluslararası Enerji Ajansının yayımladığı son raporda, petrol piyasalarının sıkı olduğuna dikkat çekildi. Ocak ayına yönelik IEA'nın "Petrol Piyasası Raporu"nda, 2022'de küresel petrol talebinin geçen seneye oranla günlük 3 milyon 227 bin varil artışla birlikte yaklaşık 100 milyon 600 bin varile çıkmasının beklendiği öne sürüldü.

Altın ons fiyatında artış

Enflasyonun ABD'de beklentileri geçmesinin ardından yüzde 2,05 seviyesi ile 2019 Ağustos ayından bu yana en yüksek düzeye çıkan ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,92 seviyelerine düştü. Artan enflasyon endişelerinden sonra artış yaşayan ve yatırımcıların "güvenli liman" olarak gördüğü altının ons fiyatı ise yüzde 1,47 artış yaşadı 1.864 dolar seviyesine çıktı.

Yorumlar (0)