Piyasalarda LUNA coin depremi yaşanıyor: LUNA nedir, niye düşüyor?

LUNA coin nedir? LUNA coin niye düşüyor? Çarşamba gününden bu yana LUNA coin fiyatlarında meydana gelen sert düşüşün sebebi ne? LUNA'daki düşüş beraberinde Bitcoin'de de sert düşüşlere yol açtı. Peki, LUNA coin kaç dolar? İşte ayrıntılar....

EKONOMİ 13.05.2022, 17:32 15.05.2022, 09:22
Piyasalarda LUNA coin depremi yaşanıyor: LUNA nedir, niye düşüyor?

Kripto piyasalarında LUNA Vakfı'nın müdahalesinin ardından yer yerinden oynadı. Müdahalenin ardından LUNA yüzde 90'nın üstünde kayıp yaşarken kısa süre de olsa Bitcoin, 20 bin doların altına indi. Yaşanan değer kayıpları sonrasında gözler, diğer kripto paralara çevrildi. Peki, Bitcoin ve LUNA niye düşüyor? İşte 13 Mayıs LUNA coin fiyatı...

LUNA coin niye düşüyor?

Kripto piyasasında TerraUSD'ye (UST) gözler çevrilmişken, Terra ağına ait olduğu belirtilen yerel kripto parası LUNA'nın ardından yaşanan krizden en ciddi yarayı Avalanche (AVAX) aldı.

1 dolarda sabit durması beklenen UST coini, likidite probleminin ardından geçtiğimiz sabah 0.26 dolara kadar düştü. LUNA ise bugün 0.41 dolar seviyesinden işlem görüyor. Son 2 gün içinde UST 2. defa çakılırken, bu süreçte LUNA da yüzde 90'ın üstünde değer kaybetti.

Terra topluluğuna ait olduğu belirlenen sabit coin TerraUSD (UST) ve Luna’nın büyük bir çöküş yaşamasının, kripto piyasasındaki yankıları sürüyor. 1 gün içinde 100 dolarlık düzeyden 0,1 doların altına düşen Luna’ya dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’tan da bir şok daha geldi.

Bugün 0,00006 dolara kadar düşen ve neredeyse sıfırlanan LUNA’da değer kaybı yüzde 99,99’u geçerken Binance, LUNA işlemleri hakkında bir duyuru paylaştı. Yapılan açıklamada LUNA ile ilgili işlemlerin devre dışı bırakıldığı bildirildi.

Listelerden çıkarıldı

Düşüşten sonra ilk başta alım satım listelerinden Luna vadeli işlemlerini kaldıran (delist) Binance, ardından ise Luna ile euro, dolar ve Bitcoin işlemlerini de listeden kaldırdı. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi vermeyen firma, ilerleyen süreçte yeniden bir duyuru yapılacağını bildirdi.

Binance’tan sonra Luna’yı diğer borsaların da delist edip etmeyecekleri merak edilmeye başladı. Uzmanlar ise bunun imkân dahilinde olduğu görüşünde. Bir işlem platformundan çıkarılması durumunda kripto paralar, işlem gördüğü bir diğer platforma veya cüzdanlara transfer edilebiliyor.

LUNA nasıl çöktü?

Luna, Ethereum ve Bitcoin gibi bir kripto ekosistemi olarak biliniyor. Bu ekosistemin sabit coini ise UST. Bu parayı sabit tutmak adına topluluk, rezerv bulunduruyor. Dünkü kriz, Luna’nın sistemine yönelik manipülasyonların ardından yaşandı.

Luna topluluğun önceki gün varlıklarına yönelik bir saldırı dalgası başladı. Söz konusu dalga, Luna'nın CEO'su olarak bilinen Do Kwon'un, elinde bulunan Bitcoin'i açıklaması ve mart ayı sonunda kurumun 1 milyar doların üstünde Bitcoin pozisyonu açmasından sonra geldi.

Bütün piyasa çöktü

Büyük satış dalgasıyla beraber alım olmaması sebebiyle uzun bir süre UST yatırımcıları, satış yapamadı. Kripto borsalarında bulunan satış tahtaları ise uzun bir süre boş kaldı.

Luna’nın rezerv cüzdanında yer alan 42 bin 530 Bitcoin'inin hareket etmesi de yatırımcıları paniğe doğru sürükledi. Bu durum da piyasada panik satışlarına yol açtı. Piyasa, böylece zincirleme etkiyle birlikte hızla düşüşe geçti. Son hesaplamalarda piyasada bulunan 250 milyar dolarlık varlığın satıldığı tahmin ediliyor.

Bitcoin niye düşüyor?

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tarım dışı istihdam verileri sebebiyle düşüş yaşanan Bitcoin, LUNA''daki düşüşlerin yol açtığı panik havasıyla beraber son olarak sert kayıp yaşadı. 

Enflasyon rakamlarının duyurulmasının ardından 30 bin doların altına düşen fakat dün akşam 30 bin doların üstüne çıkan Bitcoin, LUNA krizinin ardından yüzde 5’e yakın bir değer kaybıyla 30 bin doların altını gördü.

Yorumlar (0)