Piyasalar pür dikkat: Gözler, FOMC toplantısında

FED tarafından dün açıklanan enflasyon verilerinin ardından piyasalarda pozitif hava hakim oldu. Yatırımcılar, bugün FOMC toplantısından çıkacak kararları beklemeye başladı. İşte bugün takip edilmesi gereken veriler...

EKONOMİ 14.12.2021, 10:32 14.12.2022, 22:41 Hakan Öksüz
Piyasalar pür dikkat: Gözler, FOMC toplantısında

ABD'den dün açıklanan enflasyon verisinin beklentilerden düşük gelmesi, piyasalarda pozitif bir havaya yol açtı. ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) yıllık artışın kasımda yüzde 7,1 olarak açıklanması, olumlu karşılandı. Ekim ayında açıklanan yüzde 7,7'lik TÜFE'nin ardından gelen kasım verileri, piyasayı rahatlattı. Olumlu havayla birlikte kriptoda küçük de olsa yükseliş gerçekleşti, Bitcoin 17 bin 700 dolar bandına çıktı.

FOMC verileri saat 22.00'de

FED'in açıkladığı veriler, enflasyonun düşüşe geçeceğine dair sinyal olarak okundu. Piyasalar, bu akşam saat 22.00'de ABD Merkez Bankası'nın (FED) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından açıklanacak olan verileri beklemeye başladı. FOMC toplantısından sonra FED Başkanı Jerome Powell tarafından yapılacak açıklama, para politikasının nasıl seyredeceğine dair ipuçları sunacak. Yatırımcılar, Powell'ın açıklamalarından hareketle parasal sıkılaşmanın ne kadar süreceğini anlamaya çalışacak.

New York borsasında yukarı yönlü seyir izlendi

Mevcut durumda federal fon oranı, yüzde 3,75-4,00 bandında seyrediyor. Uzmanlar, yüzde 80 ihtimalle 50 baz puanlık artış kararının geleceğini bekliyor. Piyasalardaki pozitif hava nedeniyle New York borsasında dün yukarı yönlü bir seyir izlendi. Nasdaq endeksinde yüzde 1,01, S&P 500 endeksinde yüzde 0,73 ve Dow Jones endeksinde yüzde 0,30 oranında artış görüldü. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, yüzde 3,43 seviyesine indi.

Bugün takip edilecek veriler

Küresel piyasalar, bugün açıklanacak bazı verileri bekliyor. Yatırımcılar, gelecek veriler ışığında kısa, orta ve uzun vadeli yol haritalarını çizecek. Bugün açıklanacak bazı veriler şöyle:

  • Avro Bölgesi, ekim ayı sanayi üretimi - saat 13.00 
  • ABD, Fed'in faiz kararı - saat 22.00 
  • ABD, Fed Başkanı Powell'ın basın toplantısı - saat 22.30 
Yorumlar (0)