Piyasalar dikkat kesildi: FED Başkanı Powell konuşacak!

Son aylarda büyük bir krizin pençesine düşen küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell'ın bugün saat 16.30'da yapacağı açıklamaları bekliyor. İşte Powell'ın açıklamaları öncesi piyasaların genel görünümü...

EKONOMİ 22.06.2022, 13:43 Hakan Öksüz
Piyasalar dikkat kesildi: FED Başkanı Powell konuşacak!

Piyasaların gözü, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell tarafından saat 16.30'da yapılacak açıklamalara çevrildi. ABD'de resesyon endişesini yükselmesi, yatırımcıları daha stabil varlıklara yöneltiyor. Yüksek volatiliteye sahip kripto piyasası, son haftalarda düşüş yönlü seyrediyor. Küresel piyasalardaki belirsizlik, risk iştahını düşürüyor.

Powell, Senato'ya rapor sunacak!

New York borsası endeksleri, dün yüzde 2'lik bir yükseliş göstermiş, Asya borsalarında ise düşüş görülmüştü. FED Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları öncesi bugün piyasalarda bir durgunluk göze çarpıyor. Powell, önümüzdeki dönemdeki uygulamalara dair yol haritasını Senato'ya sunacak. Bu para politikası raporunun, küresel piyasalarda büyük volatiliteye neden olması bekleniyor.

Piyasadaki "şahin" yönlü duruş devam edebilir

Son dönemde "şahin" yönlü açıklamalara devam eden FED yetkilileri, para politikasındaki agresif tavrın devam edebileceğini belirtiyor. Analistler, FED tarafından politika fazinin 75 baz puan artırılması kararının alınacağını düşünüyor. Faiz oranlarının gerçek seviyenin altında olduğunu kaydeden Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, "enflasyonun tabana yayıldığı" yönünde açıklamalar yaptı.

ABD'de ikinci el konut satışları düştü

Küresel ölçekte yaşanan kriz, ABD'deki ikinci el konut satışlarını da etkiledi. Dün yayımlanan veriler, ikinci el konut satışlarının yüzde 3,4 seviyesine indiğini gösteriyor. 2020 yılının Haziran ayından bu yana en düşük seviyenin görüldüğü kaydedildi. Ülkedeki konut fiyatlarında yaşanan rekor artış, küresel görünüme ilişkin önemli veriler sunuyor.

ABD'de benzin fiyatları rekor kırıyor!

ABD Başkanı Joe Biden, ülkedeki benzin fiyatlarına vergi indirimi yapmak için kolları sıvadı. Küresel piyasalardaki baskı nedeniyle bugün de yüzde 3,5 değer kaybeden brent petrolün varil fyatı, 108 dolar civarına geriledi. S&P 500 endeksi, Dow Jones endeksi ve Nasdaq endeksi ise yaklaşık yüzde 2-3 oranında değer kazandı.

Kripto piyasasında dip arayışı

Küresel piyasalardaki belirsizlik, kripto piyasası üzerinde de baskılayıcı etkiye neden oluyor. Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), 20 bin dolar civarında akümüle oluyor. Son iki hafta içinde kripto piyasasında yaklaşık olarak yüzde 30'luk düşüş görüldü. Piyasaların dip bölgesini aradığını belirten bazı analistler, 2022 yılı boyunca yeni bir "boğa" döneminin yaşanmayacağını ileri sürüyor. 

Yorumlar (0)