Piyasa bu oranı bekliyordu: ABD enflasyonu açıklandı

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi, geçtiğimiz ay aylık yüzde 0,5 oranında yükselerek beklentilerin üzerine çıkarken, senelik bazda yüzde 7 ile son 39 senenin en yüksek artışını göstermeye devam etti.

EKONOMİ 12.01.2022, 18:42 13.01.2022, 09:05
Piyasa bu oranı bekliyordu: ABD enflasyonu açıklandı

Çalışma Bakanlığı, geçtiğimiz aralık dönemine dair TÜFE verisini açıkladı.

Bu doğrultuda, ABD'li tüketicilerin yaşam maliyeti, geçtiğimiz senenin son ayında bir evvelki aya nazaran yüzde 0,5 oranında yükseldi.

Piyasa beklentilerini aşan TÜFE verisinin, bahse konu dönemde yüzde 0,4 oranında yükselmesi bekleniyordu.

TÜFE, geçtiğimiz senenin kasım ayında ise aylık bazda yüzde 0,8 oranında artmıştı.

Haziran 1982 tarihinde beri kaydedilen en fazla yükselişi göstermeyi sürdüren senelik enflasyon, geçtiğimiz sene kasımda senelik bazda yüzde 6,8 oranında artmıştı.

Bahse konu dönemde ikinci el araç ve barınma fiyatlarındaki yükselişler tüketici fiyatlarındaki artışta etkili oldu.

İkinci el araçların fiyatları söz konusu dönemde aylık yüzde 3,5 oranında artarken, senelik yüzde 37,3 oranında yükseldi. Yine aynı dönemde barınma endeksi aylık bazda yüzde 0,4 ve senelik bazda yüzde 4,1 oranında arttı.

Gıda endeksindeki aylık yükseliş yüzde 0,5 ve senelik artış yüzde 6,3'e ulaşırken, enerji endeksinde aylık bazda yüzde 0,4 oranındaki azalışa karşı senelik yüzde 29,3'lük yükseliş görüldü.

Fed'in mart ayında faiz artırması bekleniyor

Değişken gıda ve enerji fiyatlarını kapsamayan çekirdek TÜFE ise geçtiğimiz ay aylık bazda yüzde 0,6 yükselerek beklentilerin üzerinde bir seyir izledi.

Çekirdek enflasyon, senelik bazda da yüzde 5,5 oranında artarak beklentileri aştı.

Çekirdek TÜFE, Kasım 2021'de aylık yüzde 0,5 ve senelik yüzde 4,9 yükselmişti.

Ekonomistler, tüketici fiyatlarının neredeyse 40 senenin en yüksek artışını sergilediğini, bu durumun Fed'in (ABD Merkez Bankası) mart ayında faiz artışına gideceği yönündeki beklentileri desteklediğini kaydetti.

Yorumlar (0)