Petrolün geleceğine temiz enerji karar verecek!

Petrol talebinin koronavirüse karşı alınan önlemler nedeniyle tarihinin ‘dip’ seviyelere geldikten sonra talebin tekrar yükselmesinin temiz enerji politikalarıyla engellenebilmesi konuşuluyor.

EKONOMİ 17.03.2021, 16:31 18.03.2021, 09:46
Petrolün geleceğine temiz enerji karar verecek!

‘Petrol 2021’ raporunu yayımlayan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) 2019 yılında 99 milyon 700 bin varil olan günlük petrol talebi, pandemi nedeniyle 91 milyon varile kadar düştü. 

Günlük petrol talebinin yeniden bu yıl itibariyle 96 milyon 500 bin varile çıkması, enerji piyasalarında ‘temiz enerji’ konusunu tekrar gündeme gelmesine neden oldu. Günlük petrol talebinin bu süreçte 101 milyon 200 bin varile kadar çıkması bekleniyor.

Artış OECD dışı ülkelerden kaynaklanıyor

Raporda ifade edilen artışın tamamına yakınını OECD dışı ülkeler neden oluyor. Çin petrol talebindeki yükselmenin yüzde 90’ından fazlasına sebep olurken, Çin’i Hindistan ve diğer Asya ekonomileri takip ediyor.

Talebin gidişatını ‘temiz enerji’ değiştirebilir

Petrol talebinin düşmesi için tüketim davranışlarında güçlü değişimler olması gerekiyor. Raporda, aksi halde petrol talebindeki artışın devam edeceğin görüşü hâkim.

Öte yandan rapora göre, elektrikli araç satışlarının 2026 yılında 12 milyonu geçmesi tahmin ediliyor. Raporda, iş seyahatlerini azaltılması ve uzaktan çalışma imkânının sürmesi petrol talebinin günlük 1 milyon 700 bin varil düşürebileceği de vurgulandı.

‘Petroldeki tarihi düşüş kalıcı değil’

Rapora ilişkin yaptığı değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, küresel petrol talebindeki tarihi düşüşün maalesef uzun soluklu olmadığını ifade etti.
 

Yorumlar (0)