Petrol krizi büyüyor... Rusya resti çekti

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, "Tavan fiyat uygulayacak olan ülkelere petrol ve ürünlerini tedarik etmemeyi düşünüyoruz. Petrolümüzü pazar odaklı olan ortaklarımıza yönlendireceğiz veyahut üretimi azaltacağız." ifadelerini kullandı.

EKONOMİ 22.11.2022, 00:50
Petrol krizi büyüyor... Rusya resti çekti

Aleksandr Novak, Rusya'dan temin edilen petrole tavan fiyat uygulayan ülkelere satış yapmayacaklarını kaydederek, "Tavan fiyat uygulayacak olan ülkelere petrol ve ürünlerini tedarik etmemeyi düşünüyoruz. Petrolümüzü pazar odaklı olan ortaklarımıza yönlendireceğiz veyahut üretimi azaltacağız." dedi.

"Enerji piyasasına siyaset karıştırılmamalı"

Novak, başkent Moskova'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, AB (Avrupa Birliği) ve ABD'nin Rus petrolüne yönelik muhtemel tavan fiyat uygulamasını yorumladı.

Enerji piyasasının politika yapmak için kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Novak, "Enerji sektörünün politikaya alet edilmesinin sadece enerji tedarikinde problemlere ve kaynak açığına sebep olacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Petrolde tavan fiyat uygulamasına gidilmesinin, petrol piyasasının işleyişine 'benzeri görülmemiş' bir müdahale olduğunu ifade eden Novak, "Bu kaçınılmaz bir şekilde enerji sektöründeki yatırımları hızla azaltacak ve petrole ek olarak tavan fiyat mekanizmasının gelecek dönemde uygulanabileceği diğer emtia arzlarında da açık oluşturacaktır." diye konuştu.

Novak, Rusya Federasyonu'nun global piyasada güvenilen bir enerji tedarikçisi olduğunu vurgulayarak, "Tavan fiyat uygulayacak olan ülkelere petrol ve ürünlerini tedarik etmemeyi düşünüyoruz. Petrolümüzü pazar odaklı olan ortaklarımıza yönlendireceğiz veyahut üretimi azaltacağız." şeklinde konuştu. 

Rusya'ya yönelik enerji yaptırımları

AB, Temmuz 2022'de onaylanan altıncı yaptırım paketi çerçevesinde, Rusya Federasyonu'ndan deniz yolu üzerinden ham petrol tedarikinin 5 Aralık 2022, rafine ürün tedarikinin ise 5 Şubat 2023 tarihinden itibaren tamamen kesilmesi yönünde karar vermişti.

Geçtiğimiz ekim ayında kabul edilen ve Rusya Federasyonu'nun petrol satışına tavan fiyat uygulanmasını içeren sekizinci yaptırım paketi çerçevesinde ise bahse konu ülkeden ham petrol ve petrol ürünlerinin deniz yolu üzerinden üçüncü ülkelere taşınmasına ek sınırlamalar getirilmişti.

Yorumlar (0)