Petrol fiyatlarını etkileyecek karar geldi

OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerin oluşturduğu OPEC+ grubu, piyasalardaki istikrarın korunması adına 5 Ekim 2022'de aldığı 'üretimi kasım ayından itibaren günlük 2 milyon varil düşürme' kararını uygulamaya devam edecek.

EKONOMİ 05.12.2022, 00:44 05.12.2022, 17:36
Petrol fiyatlarını etkileyecek karar geldi

Suudi Arabistan'ın liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya Federasyonu önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin petrol ve enerji bakanlarının, piyasa şartlarını yorumlamak ve bu ay itibarıyla uygulanacak olan üretim miktarını görüşmek üzere çevrim içi (online) düzenledikleri 34. Bakanlar Toplantısı tamamlandı.

OPEC tarafından gerçekleştirilen açıklamada, OPEC+ grubunun, 5 Ekim 2022'deki 33. OPEC ve OPEC+ Bakanlar Toplantısı'nda anlaşmaya varılan kesinti kararının önemine dikkat çekilerek "Bahse konu kararın tümüyle piyasa yorumlamaları doğrultusunda alındığı ve geçmiş döneme bakıldığında bunun, piyasa katılımcılarınca global petrol piyasalarını istikrara ulaştırmak için doğru ve gerekli bir hareket şekli olduğu kabul görmüştür." denildi.

Söz konusu açıklamada, katılımcı ülkelerin piyasadaki son gelişmeleri masaya yatırmak, gerektiği durumda, petrol piyasalarının istikrar ve dengesini desteklemek adına acil olarak toplanabilecekleri kaydedildi.



Komite iki ayda bir toplanacak

Tarafların geçmişte dönemde alınan önemli kararlara bağlılıklarının bir defa daha tekrarlandığına dikkat çekilen açıklamada, bu zamana değin her ay gerçekleştirilen JMMC'nin (Ortak Bakanlar İzleme Komitesi) bundan böyle iki ayda bir yapılacağı fakat gerekli durumlarda ek toplantı yapabileceği veyahut piyasalardaki gelişmelere göre OPEC+ bakanlarının derhal toplanmasının talep edilebileceği belirtildi.

OPEC+, 4 Haziran 2023 tarihinde bir araya gelecek. 

OPEC+ ülkeleri, 5 Ekim 2022'deki toplantıda, günlük petrol üretimini kasım ayı itibarıyla 2 milyon varil azaltma yönünde karar almıştı.

Yorumlar (0)