Petrol fiyatları arttı! 31 Mayıs 2022 güncel fiyatlar

Rusya'ya uygulanacak 6'ncı yaptırım paketi ve Çin'deki koronavirüs karantinalarının sona erecek olması, brent petrol fiyatını etkiledi. İşte ham petrol ve brent petrol fiyatının son durumu...

EKONOMİ 31.05.2022, 10:00 31.05.2022, 17:54 Hakan Öksüz
Petrol fiyatları arttı! 31 Mayıs 2022 güncel fiyatlar

Ukrayna-Rusya savaşı ve Çin'de uygulanan koronavirüs karantinaları, petrol akışında sıkıntılara neden oluyor. 

Yaptırımları devreye sokan ABD ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Rusya'dan petrol ithalatını sınırlandırıyor. Rusya'ya uygulanacak 6'ncı yaptırım paketi kapsamında petrol ithalatı, yüzde 90 oranında kısıtlanacak. 

Brent petrol fiyatı 123 doları gördü!

Çin'de uygulanan koronavirüs karantinalarının ise yarın (1 Haziran) kaldırılacağı duyuruldu. Rusya'ya uygulanacak yaptırım paketi ve Çin'den gelen haberlerle birlikte petrol fiyatlarında yükseliş görüldü. 

ABD ham petrol fiyatı 119 dolara ulaştı. Brent petrol fiyatı ise 123 doları geçti.

Brent petrol nedir?

Peki brent petrol nedir? Petrolün çıkarıldığı bölge, fiyatı üzerinde farklara neden olur. Tatlı petrol sınıfına giren brent petrolde yüzde 0,37 oranında sülfür yer almaktadır. Düşük sülfür oranından dolayı işlenmesi daha kolay olan bu petrol türü, benzin üretimine çok daha elverişlidir. 

Çok daha kolay şekilde işlenen bu petrol türü, deniz yoluyla diğer ülkelere gönderilir. Dünya petrol piyasası, hem rafine edilmesi hem de nakliyesi kolay olan bu petrol türüne büyük ihtiyaç duyar.

Yorumlar (0)