Petrol düştü, altın uçtu!

OPEC'te Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki anlaşmazlık nedeniyle uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının sert düşüşü altını yükseltti. Uzmanlar, "Altında 375-400 TL rakamlarını görmek hayal değil" diyor.

EKONOMİ 09.03.2020, 14:32
Petrol düştü, altın uçtu!

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının sert düşüşü, güvenli liman olarak bilinen altına olan eğilimi yükseltti. Ons fiyatlarındaki yükselişle altının gramı iç piyasada güne 330 TL’nin üzerinde başladı.

Çin’de görülen Covid-19 (yeni tip koronavirüs) dolayı azalan talep petrol fiyatlarını aşağı yönlü çekmişti. Petrolün varil fiyatı 50 doların altına gerilemesiyle OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü), üretimi kısma konusu üzerine masaya oturdu. Ancak toplantıda anlaşmaya varılamaması sonucu Suudi Arabistan, ham petrol üretimini artırma ve satış fiyatını düşürme kararı aldı. Suudi Arabistan'ın aldığı karar petrol fiyatlarında son 30 yılın en dip noktasında düşüşlere yol açtı. Benzeri düşüş en son Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) dağılma süreci olan 1991'de yaşanmıştı.

Güvenli limana akın!

Borsadan çıkan para yani yatırımcılar yatırımlarını güvenli liman olarak gördüğü altın üzerine yapıyor. Altının talep görmesi hem Türkiye hem de dünya piyasalarında yükselişe neden oluyor. Ayrıca yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılmaya devam etmesi piyasalarda tedirginlik hissine yol açıyor. Bu endişe ile yatırımcıların rotasını altına doğru çevirmesi ons fiyatlarını yukarı yönlü çekiyor. 1680 seviyelerine uzanan ons altın, iç piyasaya da yükseliş formunda yansıyor.

Türkiye’nin önemli altın merkezlerinden olan İstanbul Kapalıçarşı’da bulunan esnaflar altının geleceği hakkında öngörü ve değerlendirmelerde bulundu.

"Borsalardan çıkan para, değerli metallere yöneliyor"

Altının yükselmesinin birçok sebebi olduğunu söyleyen Kuyumcu Kaan Gözüm'e göre altın daha da yükselecek. Kaan Gözüm'ün altının önümüzdeki sürecteki durumu ile ilgili şunları düşünüyor:

"Koronavirüsün yayılması sebeplerden bir tanesi. Yani hastalık arttıkça dünya finansal piyasalarında büyük zararlar olacağını düşünüyorlar. Böyle dönemlerde altının güvenli liman olduğu bilindiği için altına yöneliş oluyor. İkinci neden bakarsak; Suudi Arabistan petrolde çok keskin bir düşüş oluşturdu. Bu durum dünya borsalarını çok etkiledi. Borsalardan çıkan para, kendine bir şekilde yön bulmak zorunda hissediyor. Dolayısıyla değerli metallere yönelim söz konusu oluyor. Bu sebepleri toparladığımızda, altının önümüzdeki günlerde potansiyelinin yüksek olduğu söyleniyor. Şu anda ons bin 680 dolar bazında. Yani bin 780- bin 800 dolara kadar gidebilecek bir yolun olduğunu söyleniyor. Dünya genelinde bu belirsizlik ortamında 50-10 puan oynaklığın olabileceğini söylüyor."

’’Altının gramında 400 TL'yi görmek hayal değil’’

Altının geleceği hakkında düşüncesini açıklayan Kaan Gözüm sözlerini şu şekilde sürdürüyor:

"Eğer söylenen ons bazında bin 800 dolar rakamı doğru ise ve dünya piyasalarının sonucunda dolarda bir miktar yükselme olursa altının gramında 375-400 TL rakamlarını görmek hayal değil. Buraya kadar yükselebilir ama yükseliş kalır mı? daha sonra 300’lü rakamlara düşer mi? Bunu kestirmenin fazla mümkün olduğunu zannetmiyorum. Çok karışık bir durum söz konusu. Vatandaşlara tavsiyemiz; panik yapmadan hareket etmeleridir. 330 TL’den alı 310’a kadar düşse ellerindeki altını bozdurmamaları söylüyoruz. Panik ortamı çok kazanç da getirebilir, çok kayıp da yapabilir. Altının gramı şu sıralarda 330’TL civarında. Çeyrek altın 545 TL civarında, yarım altın bin 70 TL civarında. Altının bugün seviyelerini koruyabileceğini düşüyorum. Vatandaşları panik yapmadan piyasaları takip etmelerini öneriyorum."

Bir diğer Kuyumcu Engin Naro Baş ise şu tahminlerde bulundu:

"Petrol fiyatları dibi gördü. Dibi görünce insanlar en değerli metal olan altına talep gösterdi. 2020’nin altın yılı olacağını daha önce belirtmiştim. 2020 yılında altında rekor yükseliş olmasını bekliyorum. Koronavirüs de altının yükselişine etki ediyor. ABD virüs ile mücadele için 8 milyar dolar para ayırdığını duyurdu. Bu durum konunun önemini gösteriyor. 6-7 ay içinde bu etkenlerin altını rekor seviyelere çıkarmasını bekliyorum."

İç piyasada gram altın 328 TL, çeyrek altın 538 TL, yarım altın 1077 TL, Cumhuriyet Ata Lira: 2173 TL, tam altın 2111 TL’den satılıyor. Altının ons fiyatı ise 1676 dolar seviyesinde bulunuyor.

Yorumlar (0)