Perakende ne demek? Perakende TDK anlamı nedir?

Günlük hayatımızda kullandığımız ancak anlamını bilmediğimiz birçok sözcük bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de perakendedir. İnsanlar toptan satış ve perakende arasında nasıl bir fark olduğunu merak ediyor. Perakende ne demek? Perakende TDK sözlük anlamı nedir? Toptan satış ve perakende arasında ne fark var? İşte ayrıntılar…

EKONOMİ 15.09.2022, 13:16 18.09.2022, 12:04
Perakende ne demek? Perakende TDK anlamı nedir?

Satış çeşitleri içerisine toptan satış ve perakende olarak tanımlanan seçenekler yer almaktadır. Bunlar arasında toptan olarak sağlanan satış gayet nettir. Yani toplu olarak satışı sağlanan malzemeler toptan satışı temsil eder. Fakat perakende satış malzemelerin tek tek satılmasını sağlamak adına kullanılır. Tabi bunlar arasında birden fazla özellikte önem arz etmektedir. Peki, perakende TDK sözlük anlamı nedir? Perakende ne demek? İşte detaylar…

Perakende ne demek?

Perakende ifadesi normal anlam olarak “dağınık” şeklinde bir manasına çıkmaktadır. Fakat günümüz koşullarında perakende ifadesi evrilmiş ve tek tek yapılan satışlar anlamına gelmiştir. Yani mallar veya ürünler perakende şeklinde tek tek satışa çıkarılmaktadır. Örneğin bir margarini 20'li paket halinde satmak yerine ayrı ayrı şekilde satmak perakende ifadesini açıklayacaktır.

Perakende TDK sözlük anlamı nedir?

Perakende ifadesi Türk Dil Kurumu’nda da yer almaktadır. TDK tarafından perakende için yapılan açıklama şu şekilde:

  • Perişan, dağınık, ayrı ayrı.
  • Düzeni bulunmayan,
  • Toptan sözcüğünün tersi,
  • Ürünlerin birkaç parça olarak tek tek satılması,
  • Ürünlerin veya malların tek tek satılması.

Perakende satış ne demek?

Perakende satış sağlandığı zaman mallar ayrı ayrı veya tek tek satılır. Bu satış çeşidinde toptan satış görülmemektedir. Bu durumdan ötürü bu şekilde satış sağlayan yerlere perakende satış yapan yerler denilmektedir.

Perakende satış sırasında mallar toplu bir biçimde satılmamaktadır. Burada gerçekleştirilen satışın birkaç parça halinde veya tek tek yapıldığı görülmektedir. Kısacası perakende satış ürünlerin tek tek satıldığı yerlerin sağladığı hizmettir.

Perakende satış noktaları nerelerdir?

Perakende satış bölgeleri içerisinde birden fazla yeri göstermek mümkündür. Elektronik mağazası, manav ve market gibi birden fazla iş yeri perakende satış sağlamaktadır. Toptan satış sağlayan iş yerleri bu çeşitte satış yaptığını açık bir şekilde belirtmektedir. Bu nedenle toptan satış sağlamayan yerlerin perakende işlemi yaptığını söyleyebiliriz.

Yorumlar (0)