Pekcan: ABD kaldırırsa biz de kaldırmaya hazırız!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ABD ile karşılıklı getirilen ek vergilere ilişkin, "ABD, Mart 2018'de ek vergi getirdi sonra iki katına çıkardı. Biz de denk düşecek şekilde ek vergi getirdik. ABD ek vergileri kaldırırsa biz de kaldırmaya hazırız." dedi. 

EKONOMİ 22.01.2020, 12:13 22.01.2020, 12:18
Pekcan: ABD kaldırırsa biz de kaldırmaya hazırız!

İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen 50'nci Dünya Ekonomik Forumu devam ediyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Davos'ta gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Bakan Pekcan, dünya genelinde yaşanan ticaret savaşlarına ilişkin, "Son dönemde çok arttı. Bu artış ticaret savaşını başlatan gelişmiş ekonomilere de olumlu yansımıyor. Dünyada küresel büyüme azaldı. Küresel ticaret, yatırımlar azaldı, belirsizlikler arttı. Bütün dünya ekonomisi etkilendi." dedi.

"Konjonktürü pozitife çevirmek için fırsatlarımız var"

Türkiye'nin bu sırada oldukça başarılı bir dönem geçirdiğine dikkat çeken Pekcan, "Bu artışa baktığımızda Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) açıkladığı verilere göre dünyada ihracatı en çok artan ilk 50 ülkenin 2019'un 9'uncu ayı itibarıyla yüzde 2,7 azaldığını, Türkiye'de 2,6 arttığını görüyoruz. Bu konjonktürü pozitife çevirmek için fırsatlarımız olduğuna inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Avrupa Birliği'ne karşı 14 milyar dolar artı verdik"

Pekcan, ihracatta yeni pazarların hedef alındığını belirterek, "Mevcut pazarlarda da konumumuzu güçlendirmeye kararlıyız. Avrupa Birliği (AB) ihracatımız binde 8 azaldı ama değer bazında Avrupa Birliği'ne karşı 14 milyar dolar artı verdik. Bir önceki sene 3,9 milyar dolardı. Hedeflerimiz doğrultusunda iş dünyasıyla beraber çalışıyoruz. 2020'de de inşallah iyi bir performansla devam edeceğiz." diye konuştu.

"Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi gecikti"

Türkiye'nin revizyon beklediği Gümrük Birliği Anlaşması'na ilişkin Pekcan, "Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi gecikti. Artık Avrupa Birliği'nin de Türkiye'nin de üçüncü ülkelerle geniş kapsamlı anlaşmaları mevcut. Konseyden yetkilendirme bekleniyor, bu güncellenmenin başlaması engelleniyor. Artık bunun bir zorunluluk olduğunu görüyoruz. 2020'de bu konuda adım atacağımıza inanıyorum." açıklamasını yaptı.

"ABD ek vergileri iki katına çıkardı"

Pekcan, ABD ile karşılıklı getirilen ek vergilere ilişkin, "ABD, Mart 2018'de ek vergi getirdi sonra iki katına çıkardı. Biz de denk düşecek şekilde ek vergi getirdik. Sanayicilerimizin etkilenmemesi için özel dikkat gösterdik. Tütün, viski, çeltik, otomotiv, ceviz, badem gibi ürünlere getirdik. ABD ek vergileri kaldırırsa biz de kaldırmaya hazırız." dedi.

Yorumlar (0)