Özgür Demirtaş korkuttu… Ekmeğin kaç liraya yükseleceğini açıkladı

Youtube kanalı üzerinden güncel ekonomik konulara ilişkin görüşlerini paylaşan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, BDDK’nın ticari kredilere yönelik hayata geçirdiği yeni düzenlemenin ciddi sonuçları olacağını belirtti. 

EKONOMİ 27.06.2022, 10:34 27.06.2022, 10:49
Özgür Demirtaş korkuttu… Ekmeğin kaç liraya yükseleceğini açıkladı

BDDK’nın yeni kararlarını değerlendiren Prof. Dr. Demirtaş, “BDDK, artık 900 bin dolar ve üzeri yabancı parası bulunan şirketlere Türk lirası cinsinden kredi verilmeyeceğini açıkladı. Detaylı bir şekilde anlatmak gerekirse; eğer bilançonuzda 15 milyon liraya eşit döviz miktarı varsa döviz mevcutları aktiflerinin veya yıllık getirilerinin yüzde 10’undan fazla ticari kredi alamıyorsunuz. Bu karar hepimiz için çok ciddi sonuçlar doğuracaktır” ifadelerini kullandı. 

“Yanlış uygulamalar devam ediyor”

BDDK’nın aldığı bu kararların yalnızca şirketleri ilgilendirmediğinin altını çizen Demirtaş, “İnanılmaz bir sürecin içindeyiz. BDDK tarafından yapılan son açıklamada, ‘Ey Türkiye’de faaliyet gösteren şirketler. Eğer sizin kasanızda 900 bin dolardan fazla döviz bulunuyorsa ben size kredi verilmesini engelliyorum’ dedi. Peki, bu ne anlama geliyor? Şirketlere açık bir şekilde 900 bin dolardan fazla kasanızda yabancı para tutmayın, hatta bunları hemen bozdurun demektir bu. Ekonomimize herhangi bir katkısı olmaz, yanlış uygulamalar devam ediyor” şeklinde konuştu. 

“Bazı şirketler yeni yollara yönelmeyi tercih edebilir”

BDDK’nın yeni düzenlemeleri sonrası bazı şirketlerin farklı girişimlerde bulunabileceğini vurgulayan Demirtaş, “Bu durumun ardından bazı şirketler yeni yollara yönelmeyi tercih edebilir. Mesela bir şirketin 3 milyon doları olsun. BDDK’nın bu kararı sonrası şirket sahibi, ‘Ben bu miktarı, hissedarlarıma kar payı olarak dağıtayım’ diyebilir. Bunun çeşitli yöntemleri mutlaka kurcalanır. O zaman ne olur? Bu kişiler dövizleri şahsi hesaplarına aktarırlar. Böyle çözüm olmaz. O zaman da yeni bir karar mı çıkarılacak? Temettü çekmek de mi yasaklanacak? Yasakların olduğu yerde şirketler nasıl ayakta kalsın?” şeklinde konuştu.

“1 adet ekmek 10 lira olacak”

BDDK tarafından alınan bu kararın mutlaka yeniden değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Demirtaş, “Yetkililere buradan bir kez daha sesleniyorum. Lütfen bu düzenlemeyi bir kez daha gözden geçirin. Bu karar, ülkemizin menfaatine değil. Bu kararın tek amacı doları kısa vadede belli bir seviyede tutmak içindir. Matematiksel açıdan değerlendirildiğinde de oldukça sorunlar barındıran bir karar. Son 10 senede alınan kararlar, ülke ekonomisine çok zararlar verdi. Eğer öyle olmasaydı, Türk lirası bu seviyede olur muydu? Faiz bu seviyelerde olur muydu? Enflasyon buralara kadar tırmanır mıydı? Ekmek bugün 5 liradan satılıyor. Ben açık açık söyleyeyim. 1 adet ekmek 10 lira olacak. Son 10 senedeki kararlar yanlıştı, bir kez daha söylüyorum bu karar da yanlış” şeklinde konuştu. 

“Bu işler böyle yürümez”

Türkiye’de her şirketin dönem dönem ticari kredilere ihtiyaç duyabileceğini vurgulayan Demirtaş, “Bu sebeple birçok şirketi ilgilendiren bir karar alındı. Belirlenen rakam da çoğu şirket için oldukça düşük seviyede gözüküyor. Hele hele orta ölçekli şirketler için çok düşük. Bana şimdi, ‘Dövizi bozdurmaları kötü bir şey mi?’ diye soracak olanlar vardır. Ah benim güzel kardeşlerim. Keşke o işler öyle olsaydı. Dolar öyle düşmez. Dünyada bir sürü devlet var. Döviz sorunu yaşayan herkes bunu yapardı o zaman. Bu işler böyle yürümez. Bu kadar basit kararlarla bu işler çözülse, kalın kalın ekonomi kitaplarına gerek olmazdı” dedi. 

“İnsanları şaşırtarak bu sorunların üstesinden gelinemez”

Kur korumalı mevduat sistemi hakkında görüşlerini paylaşan Demirtaş, “Bildiğiniz gibi kur korumalı mevduat adı altında yeni bir sistem çıkarıldı. Yani iktidar halka, ‘Siz dövizi bırakın, liranızı bize emanet edin. Ben de dolar artarsa size üstünü vereyim’ dedi. Ben bu sistemi ‘sonsuz faiz’ olarak yorumluyorum. Bu sistemin ardından dolar düştü ama bu çok kısa sürdü. Şu an yine aynı seviyelere neredeyse gelmiş durumda. Çünkü halk ve şirketler hala dolara yöneliyor. Gelinen noktada her dönem milyarlarca lira faiz ödemesi gerçekleştiriliyor. Bu işler böyle yürümez. İnsanları şaşırtarak bu sorunların üstesinden gelinemez” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)