Otomobiline yeni sistem kurdu… Yakıttan yüzde 50 tasarruf etti

Antalya`da 30 sene şoförlük yapan Aziz Ercan, 1980 model aracına yakıt ve havadan elde edilen ek gaz girişiyle ortalama yüzde 50`ye varan tasarruf sağlayan bir sistem oluşturdu. Ercan, sistemini notere gidip tasdik ettirdi.

EKONOMİ 09.06.2022, 12:44 09.06.2022, 12:54
Otomobiline yeni sistem kurdu… Yakıttan yüzde 50 tasarruf etti

Kepez ilçesinde ikamet eden şoför emeklisi 53 yaşındaki Aziz Ercan, çocukluğundan bu zamana kadar gelen araba ilgisi sayesinde yakıt sistemleri ve otomobil motoru ve yakıt sistemleri üzerine araştırma gerçekleştirmeye başladı.

Uzun süre çalıştı, yüzde 50 yakıt tasarrufu sağladı

Meslek hayatı boyunca da bozulan otomobilini çoğu kez kendi tamir eden Aziz Ercan, 2 senedir 1980 model aracın üzerinde az yakıtla, daha uzun nasıl yol alabileceği üzerine bir sistem üzerinde uğraşmaya başladı. 1 ay kadar önce çalışmasını bitiren Ercan, sisteme ilk olarak motordan başladı. Motor bölümüne yerleştirdiği küçük depoya hava geçişi olmasını sağlıyor.

Depo kısmında buharlaşan yakıt emiş gücüyle beraber motora çekiliyor. Bu durumun sonrasında elde edilen yüksek enerjiyle yakıttan yüzde 50`ye kadar tasarruf sağlanıyor.

“Yakıt tasarrufu için neler yapabilirim dedim”

30 senelik şoförlüğün sonrasında emekli olduğunu söyleyen Ercan, işi gereği otomobillere ilgisinin olduğunu ve motorların çalışma sistemlerini yakından bildiğine vurgu yaptı. Otomobillerin az yakıt tüketmesi üzerine bir şeyler yapmaya karar verdiğini dile getiren Ercan, “Uzun süre yakıt tasarrufu için neler yapılabilir düşündüm. Daha sonra aklıma mazotun patlayarak yandığı geldi. LPG'nin mazotu patlatacağını düşünerek, bunu motora yönlendirmeye karar verdim. Bunu bir sistem oluşturarak motora ulaştırdım ve gayet güzel bir şekilde çalıştı” dedi.

Yüzde 55’e varan yakıt tasarrufu sağlıyor

Devamlı olarak deneme gerçekleştirdiğini söyleyen Ercan, “30 TL'lik LPG ile 26 kilometre kadar yol gittim. Ama sistemli olan araçla, aynı fiyatlı LPG ile 38 kilometre yol aldım. Otomobilin tokunu LPG değerine indirip gazını kısarsanız yüzde 55 oranında bir tasarruf sağlanabilirsiniz. Aracın gücünde veya performansında hiçbir şey yok. Motorda aşındırma, yağda bozma gibi bir durumu da yok” şeklinde ifade etti.

Sistem sürücülere nefes aldıracak

Yakıt fiyatlarının devamlı olarak arttığı dönemde bu sistemin sürücülere nefes aldıracağına dikkat çeken Ercan, “Sisteme onay verilirse, devletimiz de destek sağlarsa hayırlı bir iş olacak. Sistemin herhangi bir yok. 1,5 sene kadar bu sistemin üzerinde çalışıyorum. 1980 Model TOFAŞ marka otomobilimde uzun süre deneme gerçekleştirdim. Bu sistemin daha fazla geliştirilmesini ve kullanılmasını istiyorum. Benim oluşturduğum sistem ham halidir” diye aktardı.

Ercan, sistemin çalışma şeklini anlattı

Ercan sistemin işleyiş şeklini şu şekilde anlattı: “Benzin otomatiğinden oluşturulan sisteme hava basıyoruz. Otomatik motorun çalışma kurallarına göre hızlandığı için havayı o şekilde motora basıyor. Motorun dönüşüm hava çıkışı bulunuyor. Onu da sisteme ulaştırdım. İçeride bulunan mazot buharlaşıyor ve buharlaşan mazotu emiş gücüyle motora alıyor.” Ercan, notere giderek sistemin kendisine ait olduğunu da onaylattı.

Yorumlar (0)