Otomobil üreticileri Trump'ı bekliyor

Dünyanın dört bir yanındaki otomobil üreticileri, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu hafta biten 180 günlük bir inceleme süresinden sonra ABD otomobil ve otomobil parçası ithalatına yüzde 25'e kadar vergi uygulayıp uygulamayacağına dair bir karar bekliyor.

EKONOMİ 15.11.2019, 14:14 15.11.2019, 14:16
Otomobil üreticileri Trump'ı bekliyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, kendi belirlediği son tarih olan Mayıs ayından çok sonra otomobil üreticilerin işlere mal olabileceği ve araç fiyatlarını önemli ölçüde artırabilecekleri konusunda gümrük tarifelerini tekrar gözden geçirip uzatıp uzatmamaya dair bilgi verdi.

Ulusal güvenliğe bir tehdit

ABD Başkanı Donald Trump

Trump, Çarşamba günü "Çok yakında bir karar vereceğim. Tamamen bilgilendirildim ve çok yakında bir karar vereceğim." dedi.

Büyük otomobil üreticilerinden yetkililerin Reuters'e verdiği demeçte, Trump’ın Avrupa Birliği’nden (AB), Japonya’dan veya Çin’le yapılan bir ticaret savaşı sırasında başka yerlerden araçlara yeni vergi getirmeyeceğini düşündüklerini belirtti.

Trump yönetimi ilk kez Mayıs 2018'de yabancı otomobil incelemesini başlattı ve altı ay önce Trump, bazı ithal otomobil ve kamyonların "ABD iç ekonomisini zayıflattığını" ve ulusal güvenliğe zarar verme tehdidinde bulunduğunu belirtti.

Trump Cuma günü bir duyuru yapabileceğini ancak imza atana kadar hiçbir şeyin kesin olmadığını söyledi.

Trump, dış kaynaklı otomobillere oldukça eleştirel yaklaşıyor ve ABD'de daha fazla araba üretmek otomobil üreticilerini ikna etmeye çalışıyor. Geçen yıl "Arabalar önemli." demişti.

Tarifeler gerekli olmayabilir

ABD Ticaret Sekreteri Wilbur Ross

Gümrük tarifelerindeki bir gecikme, sorunu 2020 başkanlık kampanyasının ortasına kadar götürebilir ve uzmanlar, Trump'ın seçime yakın büyük bir tüketici ürününe ağır bir tarife uygulamasının zor olabileceğini düşünüyor.

ABD Ticaret Sekreteri Wilbur Ross tarifelerin gerekli olmayabileceğini bu ayın başlarında söylemişti. AB yetkilileri ayrıca Trump’ın altı aylık bir gecikme bildirmesini bekliyorlar.

Yabancı otomobil üreticileri, Trump'ı tarifeleri kullanmaktan caydırmaya çalışmak için ABD'deki yatırımlarını vurgulayarak işlere mal olabileceğini iddia etmek konusunda istekliydi.

Çarşamba günü, Trump’ın bir müttefiki olan Tennessee Valisi Bill Lee, Volkswagen Chattanooga tesisine katıldı ve çığır açarak elektrikli araçlar inşa etmek ve 1000 iş eklemek için 800 milyon dolarlık bir genişlemenin başlangıcını belirledi.

Yabancıların ABD yatırımları

Japon otomobil üreticisi Mazda

Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai, 2021 yılında Santa Cruz kamyonetlerini Alabama'daki fabrikasında, ABD rakiplerinin öncülüğünü yaptığı bir sektörde yer almak için 410 milyon dolarlık bir yatırımla yapmaya başlayacağını açıkladı.

Japon otomobil üreticileri ve tedarikçileri Toyota ve Mazda, Alabama’da en fazla 1,6 milyar dolarlık ortak girişim tesisi oluşturulacak şekilde milyarlarca dolarlık yatırım yaptıklarını açıkladılar.

Almanya’nın ABD’yle olan mal ticareti fazlası ise otomotiv sektörünün üçte ikisi ile de büyük bir sorun olmaya devam ediyor.

Habernediyor.com / İrem Çorum

Yorumlar (0)