Oruç Reis görev yerinde!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin görev yerine döndüğünü duyurdu. 

EKONOMİ 14.10.2020, 12:17 14.10.2020, 12:22
Oruç Reis görev yerinde!

İki ve üç boyutlu derin sismik araştırma faaliyetleri yürütebilen Oruç Reis gemisi, görev yerine döndü. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Bakan Dönmez, modern sevk ve manevra sistemlerine sahip olan Oruç Reis gemisinin, Doğu Akdeniz'deki görev yerine döndüğünü ifade etti. 

Dönmez, dün testlerin başladığını söyledi.

Yaklaşık 10 kilometrelik uzunluğa sahip sismik kabloların denize serildiğini kaydeden Dönmez, bugün itibarıyla ilk sismik okumaların alınacağını belirtti. 

Dönmez, çalışma programının 10 gün boyunca süreceğini aktardı. 

ABD'ye sert tepki

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Oruç Reis gemisinin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü sismik araştırma faaliyetlerine ilişkin skandal bir değerlendirmede bulunmuştu. Söz konusu faaliyetler, "planlanmış provokasyon" olarak nitelendirilmişti. 

Türkiye Dışişleri Bakanlığından bu değerlendirmeye sert tepki gelmişti. Bakanlık Sözcüsü olan Hami Aksoy, Türkiye'nin kıta sahanlığında Oruç Reis sismik araştırma gemisinin yürüttüğü çalışmalara Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından tepki gösterilmesini "çelişkili bir hamle" olarak nitelendirmişti. 

Maksimalist iddialar!

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Yunanistan, her fırsatta provokasyonlarına devam ederek, deniz yetki alanlarına ilişkin maksimalist tezler sunuyor. 

Türkiye, Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimin azaltılması için sık sık diyalog kurulmasına yönelik çağrıda bulunuyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Yunanistan ise tansiyonu yükseltmeyi tercih ediyor. 

Yorumlar (0)