Orta gelirliye konut kampanyası: Finansman desteği yürürlüğe girdi

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Yeni Konut Finansman Programı'nın ayrıntıları merak ediliyor. Orta gelirliye yönelik konut kampanyasından faydalanacak vatandaşlar için detayları aktardık...

EKONOMİ 28.01.2023, 10:00 28.01.2023, 12:18 Hakan Öksüz
Orta gelirliye konut kampanyası: Finansman desteği yürürlüğe girdi

Orta gelirli vatandaşlara yönelik sosyal konut kampanyasında taksit ödemelerinin kolaylıkla yapılabilmesi için hazırlanan Yeni Konut Finansman Programı'nda ayrıntılar netleşti. Buna ilişkin yasanın, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği kaydedildi. 

Yasaya göre taksit ödemesinin ilk 3 yılında ödemelere devlet desteği sağlanacak. Bu süre içinde hane halkı gelirinin yüzde 30'unu aşan bölümü kadar taksit ödemelerine destek verilecek. Müteahhit firmadan alınan Konut satış bedelinin yüzde 5'lik kısmı bankaya verilecek. Bu şekilde taksit tutarı azaltılmış olacak. Söz konusu müteahhit firma desteğini 3 yıl uzatmak mümkün olacak.

Fiyat artıran firmalara 10 katı ceza

Aktarılan bilgilere göre kampanyanın ardından fiyat artışına giden firmalar tespit edilecek ve ağır şekilde cezalandırılacak. Bu firmalara normal cezaların 10 katı kadar ceza uygulanacak. Bu durumda firmaya kesilecek ceza, konut bedelinin en az yüzde 10'u olacak. 31 Aralık 2023'e kadar bu şartlarla birlikte konut kredisi sunulacak. Cumhurbaşkanı, söz konusu uygulamayı 1 yıl daha uzatabilecek.

Finansman sunulacak konut türleri

Hangi tür konutlara finansmanın sağlanacağı da duyuruldu. Yüklenicilerin mülkiyetinde olan konutlar, ilk kez satılan konutlar ve yapımı başlamamış olan konutlar ile yapım süreci devam eden konutlar için finansman desteği sağlanacak.

5 yıl boyunca satış ve devir yok

Peki Yeni Konut Finansman Programı, konutların satış ve devir işlemleri hakkında nasıl sınırlamalar içeriyor? Edinilen bilgilere göre bildirilen finansman tarihi itibarıyla 5 yıl boyunca bu konutların satışı ve devri mümkün olmayacak.  

Yorumlar (0)