Orman yangınları ve maliyetler etkiledi! Arıcılardan fiyat artışı talebi

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin, düzenlediği basın toplantısında bal maliyetleriyle konuştu. Maliyetlerin arttığını ifade eden Şahin, bal fiyatlarının artması gerektiğini belirtti. Şahin, ayrıca bal üretimini orman yangınlarının da olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.

EKONOMİ 01.07.2022, 10:13 02.07.2022, 11:12
Orman yangınları ve maliyetler etkiledi! Arıcılardan fiyat artışı talebi

Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin, arıcıların 1 teneke (26 kilogram) bal maliyetinin bu yıl 1400-1860 TL arasında değiştiğini ifade etti.

“Üretici ve tüketici mağduriyeti giderilmeli”

Düzenlediği basın toplantısında 2022 yılı bal maliyetlerini açıklayan Şahin, arının ve arıcının doğal şartlarda ürettiği balın piyasada hakim olması adına Ar-Ge ve uluslararası çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Türkiye'nin, kalite potansiyeli fazla olan ballarının dünya pazarında boy gösterebilmesi için balların kimliklendirilmesinin temel şart olduğunu söyleyen Şahin, "Monofloral bal projesi ile ayçiçeği, narenciye, pamuk, geven ve kestane ballarının kimlikleri çıkarılmak için proje yapıldı. Proje neticesinde, özellikle kestane balımızın ardından geven ve ayçiçek ballarımız için bilimsel farkındalıkla dünya ticaretine girmesine imkan sağlandı. Bu balların da artık uluslararası kimliğini oluşturacağız." açıklamasını yaptı.

Şeker şuruplarının farklı türleri mevcut olduğunu söyleyen Şahin, C4 analizleriyle bunların tamamının tespit edilemediğini aktardı. Bunun yanında yeni analiz yöntemlerini geliştirmek amacıyla bir proje ile ilgili çalıştıklarını belirten Şahin, tağşişleri tespit ederek tüketici ve üretici mağduriyetinin giderilmesini amaçladıklarını dile getirdi.

Şahin, birim kovandan daha çok ürün alınması, bütün ürünlerin kalite normlarına uygunluğunun belgelenmesi ve bunun neticesinde üreticilerin de emeğinin karşılığını alabilecekleri üretim modeli olarak bilinen Sözleşmeli Arıcılık Projesini oluşturduklarını aktardı.

Proje kapsamında doğal bal üretiminin artırılacağını, daha güvenli gıdanın tüketicilere sunulacağını belirten Şahin, projeyle birlikte Türkiye’de üretilen ballarda değer ortaya çıkarmayı ve arıcılıkta sürdürülebilirliği sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Sözleşmeli üretimin, bizzat kendisinin kalite olduğunu söyleyen Şahin, "Üreticinin 6 ay boyunca dağ başında yaşayarak ürettiği balın karşılığını vereceğiz. TAB olarak sözleşmeli üretime başlamayı istiyoruz." sözlerini kullandı.

Gezginci arıcılık işlemi

Türk arıcılığının yüzde 80'inin gezgincilikten oluştuğunu söyleyen Şahin, gittikleri her alanda arıcıların, üretim yaparken ücretsiz polinasyon hizmeti de sunduğunu aktardı. 

Şahin, yılda 5-6 kez her gezginci arıcının konaklama alanı değiştirdiğini, farklı illere arılarını naklederek yılda 15 bin kilometre yol kat ettiğini ifade etti. Arıcıların şahsi araçlarıyla bu mesafeyi gittiğini aktaran Şahin, şunları söyledi:

"Bir arıcımız 2021 yılında kat edilen mesafe karşılığı yaklaşık olarak 10 bin TL harcama yaparken 2022 yılında bu, 4 katına çıktı. Ekipman ve besleme giderleri de yine benzer şekilde artış gösterdi. Her yıl TAB olarak haziran-temmuz döneminde üreticilerimize 1 kg balın maliyeti hesaplanarak, söz konusu yılın bal maliyetini paylaşıyoruz. Geçen sene 26 kilogramlık 1 teneke balın 800-850 TL taban fiyattan satılması tavsiye edilmiştir. Bu yıl ise 300 kovan ile birlikte gezginci arıcının 26 kg 1 teneke maliyeti 1402 TL iken aynı faaliyeti 200 kovanla gerçekleştiren üreticimizin maliyeti 1860 TL oldu. Kovan sayısı düşerse maliyet artıyor. İşletmelerin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla, maliyetler üzerinde kazanç sağlamaları lazım. Bu kapsamda teneke bazlı olmak üzere kır çiçek-yüksek yayla balının arıcıdan satın alma fiyatı 1800 TL’nin, ayçiçek-pamuktan üretilen balın fiyatı da 1600 TL altında olmamalıdır."

Yorumlar (0)