Ons altın yükselişte

Ons Altının yükselişine devam ederek 6 yılın zirvesine yaklaşmış olması iç piyasada gr altının rekor kırmasına neden oluyor.

EKONOMİ 03.01.2020, 15:13
Ons altın yükselişte

Amerika Birleşik Devletleri(ABD) ile Çin arasında uzlaşı yönünde devam eden görüşmeler ve  dolar endeksinde yaşanan gerilemeye rağmen altın ons fiyatı küresel piyasalarda artmaya devam ediyor. 2020 yılının ilk işlem gününde kazancını koruyan altın, bugün yaşanan jeopolitik risklerle birlikte son ayların zirvesine tırmandı. ABD, Irak’ın başkentinde düzenlediği saldırıda İranlı iki komutanın hedef aldı. İki komutan saldırı sonunda öldürüldü. İranlı iki komutanın ölümü ile sonuçlanan saldırı sonunda İran tarafından sert karşılık verileceği açıklamalarının yapılmış olması riskli varlıkların fiyatlarında düşüşe neden olurken petrol, altın gibi varlıkların fiyatlarını yükseltti.

2019 Ağustos ayında 1,560 dolar seviyesine yükselerek son 6 yılın en yüksek seviyesini gören ons altın, bugün saldırıdan sonra 1,550 dolar seviyesini görerek 6 yılın en yüksek fiyatına çok yaklaştı.

İç piyasada ise hem ons altının fiyatının yükselmesi hem de dolar kurunun 5,98 TL’ye yaklaşması ile altın (gr) 298 lirayı görerek rekor kırdı. 2019 Ağustos’ta 290 lira ile tarihi rekor kıran altın (gr) fiyatları, geçtiğimiz ay içinde de kademeli olarak 290 liraya kadar yükselmişti.

İç piyasada Libya meselesi, ABD tarafından yaptırım uygulanacağı endişesi ve MB’nin faiz indirimine devam edeceği beklentisi ülke ekonomisindeki piyasa yapıcıları endişeye sevk ediyor. Bu da ister istemez altın fiyatlarının rekor kırmasına neden oluyor.

Bugün güne 5,95 seviyesinde başlayan dolar son saatte 5,9785 TL seviyesini görerek 30 Mayıs 2019’dan sonraki en yüksek seviyesini gördü.

Altın (gr) ise 298 lira ile rekor tazeledi.

Yorumlar (0)