Olimpik sporcular Airbnb'ye emanet

Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile Airbnb anlaşmaya vardı. 2020-2028 arasında yapılacak olimpiyatlarda sporcuların konaklamasını Airbnb sağlayacak.

EKONOMİ 19.11.2019, 16:11
Olimpik sporcular Airbnb'ye emanet

Airbnb, 2020-2028 yılları arasında gerçekleşecek olimpiyat oyunlarında sporculara "garanti" konaklama imkânı sunacak. 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach konuya ilişkin açıklamasında Airbnb'nin Tokyo 2020, Pekin 2022, Paris 2024, Milano 2026 ve Los Angeles 2028 olimpiyatlarında sporcuları konaklama imkânı sağlayacak. Airbnb CEO'sunun açıklamasına göre bu anlaşma olimpiyat tarihinde bir ilk oldu.

Sporcular deneyimlerini paylaşacak

Thomas Bach, Airbnb ile yapılan anlaşma çerçevesinde sporcuların konakladıkları yerlerle ilgili kişisel deneyimlerini de diğer kullanıcılarla paylaşabileceklerini ifade etti. 
Trinidad-Tobago'lu atlet Mikel Thomas sporseverleri kendisiyle koşmaya davet ederek, "Airbnb kullanıcıları benimle şehirlerde koşmak isterler mi? Bu durum birbirinden kopuk bir dünyada insan etkileşiminin geri gelmesine yardımcı olacak." dedi.

Paris itiraz etti

2024 yılında gerçekleşecek olimpiyatlara ev sahipliği yapacak olan Paris ise bu anlaşmaya itiraz etti. Bir süredir Airbnb'nin Paris'teki kira bedellerinin çok yükseldiğini ileri süren Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Bach'a bir mektup gönderdi. Mektupta bu anlaşmanın "riskli" olduğunu ifade etti. 

Paris Belediyesi geçtiğimiz aylarda Airbnb'ye "gerekli izinleri ve belgeleri almadan ev kiralama" gerekçesiyle 12,5 milyon euro ceza kesmişti.

Paris referanduma gidebilir

Anne Hidalgo gönderdiği mektupta ev kiralamaya ilişkin kuralların taviz verilmeksizin uygulanmaya devam edeceğinin altını çizdi. Paris Belediye Başkan Yardımcısı ise, Başkan Hidalgo'nun gelecek yılki seçimlerde de koltuğunda kalırsa, Airbnb için referanduma gideceği bilgisini verdi. Referandum sonucunda Airbnb'nin Paris'te faaliyetlerini sürdürüp sürdüremeyeceğine karar verilecek.

Sonuç olarak Hidalgo görevde kalırsa Airbnb'nin faaliyetlerini durdurması gerekebilir. Bu durum ise 2024 Olimpiyatları'nda ev sahibi kent ile Uluslararası Olimpiyat Komitesi arasında hukukî bir sorun yaratacak.

Yorumlar (0)