OECD'den eylül raporu! Türkiye detayı dikkat çekti!

OECD, bu yılın eylül ayı ve 2023 yılına ilişkin ekonomik büyüme tahminlerini açıkladı. Türkiye ekonomisinin eylül ayı ekonomik büyüme tahminini yüzde 5,4'e çıkartan OECD, küresel görünüme ilişkin beklentilerini de paylaştı.

EKONOMİ 26.09.2022, 17:29 Hakan Öksüz
OECD'den eylül raporu! Türkiye detayı dikkat çekti!

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş nedeniyle küresel çapta yaşanan yüksek enflasyon krizi, ülkelerin ekonomisi üzerinde olumsuz etkilere yol açtı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan eylül ayı raporunda Türkiye'nin durumuna da yer verildi. Haziran ayında Türkiye ekonomisinin büyüme tahminini yüzde 3,7 olarak açıklayan OECD, eylül ayına ilişkin büyüme tahminini yüzde 5,4'e çıkardı. Türkiye'nin 2022 yılı enflasyon beklentisi, yüzde 71'e düşürüldü, 2023 büyüme tahmini yüzde 3'te sabit kaldı.

2023 yılı küresel büyüme tahmini düşürüldü

OECD raporuna göre 2023 yılı küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahmini, yüzde 2,8'den yüzde 2,2'ye düşürüldü. Ukrayna'da devam eden savaş nedeniyle küresel ekonomik üretimin 2023 yılında düşeceği kaydedildi. Savaştan önceki tahminlere kıyasla gelecek yıldaki küresel ekonomik üretimin 2,8 trilyon dolar daha az olacağı belirtildi. Raporda, koronavirüs salgını ve Ukrayna-Rusya savaşının etkilerinin ekonomi üzerindeki baskısının devam edeceğine değinildi.

Euro Bölgesi'nin ekonomik büyüme tahmini güncellendi!

Ukrayna'da süren savaşın özellikle de Avrupa bölgesini etkilediği ifade edildi. Buna rağmen Euro Bölgesi'nin 2022 yılı büyüme beklentisinin yüzde 2,6'dan yüzde 3,1'e çıkartıldığı kaydedildi. Bölgenin 2023 yılı için yüzde 1,6 olarak açıklanan ekonomik büyüme tahmini ise yüzde 0,3 şeklinde güncellendi. Bölgenin en büyük ekonomisi olan Almanya'nın bu yıl için büyüme tahmininin yüzde 1,2'ye düşürüldüğü aktarıldı. Verilere göre Alman ekonomisi 2023 yılında yüzde 0,7 daralacak.

Yorumlar (0)