O ilimizde petrol üretilecek!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Diyarbakır'da ilk defa hidrolik çatlatmayla üretime başlandığını duyurdu. Hidrolik çatlatmayla daha önce üretilemeyen petrolü üretme imkânına sahip olunacağını vurgulayan Dönmez, "Netice alırsak yılda en az 5-6 tane hidrolik çatlatma yöntemiyle üretim planlıyoruz." dedi.

EKONOMİ 26.07.2019, 11:41 26.07.2019, 11:45
O ilimizde petrol üretilecek!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Diyarbakır'da hidrokarbonla petrol aramalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Bakan Dönmez, "Geçtiğimiz yıl 65-70 sondajımız varken, bu sene hedefimiz Türkiye Petrolleri olarak 135 arama ve üretim kuyusu açmak. Bu rakama 30-35 özel sektör sondajları da gelir. Türkiye Petrollerinin günlük ortalama üretimi de 45 bin varillerde seyrediyor. Orada da arkadaşlarımıza dedim ki 'Bunu 50 bin üstüne çıkarmamız lazım, artık bu seviyeler bize yetmiyor.' Bizim petrol kaynaklarımıza baktığımızda keşif ve üretim yapılan Güneydoğu sahalarımız var; Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Siirt, Bitlis civarında, bir de Trakya’da sahalarımız var." dedi.

Trakya’daki sahaların daha çok gaz sahası olduğunu belirten Dönmez, "Ama Türkiye’de daha henüz araması yapılmamış İç Anadolu, Doğu Anadolu dahil birçok yerimiz var. Şimdi buralarda önce jeofizik testlerin, aramaların, yani sismiklerin yapılması gerekiyor. Yine İskenderun, Adana, Konya civarlarında da aramalarımız var." diye konuştu.

"Birkaç hafta içinde denemelere başlayacağız"

Dönmez, birkaç ay önce Diyarbakır’da bir saha keşfi yapıldığını kaydederek, "Orada ilk defa hidrolik çatlatmayla üretime başladık. Sadece düşeyde hidrolik çatlatma yöntemiydi. Şu anda hem düşey hem de yatay ilerleyerek hidrolik çatlatmayı da ilk defa denemiş olacağız. Birkaç hafta içinde orada denemelere başlayacağız." dedi.

Diyarbakır'daki petrolün ağır, sıkışmış bir petrol olduğuna dikkat çeken Dönmez, "Üretim zorlukları fazla, dolayısıyla maliyetleri yüksekti. Bu hidrolik çatlatmayla daha önce üretemediğimiz petrolü üretme imkânına kavuşacağız. İlk denememiz olumlu, şimdi arkadaşlar yataydakini de deniyorlar. Oradan da netice alırsak yılda en az 5-6 tane hidrolik çatlatma yöntemiyle üretim planlıyoruz." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)