O havalimanı turizmi canlandıracak: Yüzde 52'si bitti!

Rize-Artvin Havalimanı, denize dolgu yapılarak inşa ediliyor. Dolgu çalışmalarının yüzde 52'sinin tamamlandığı bildirildi. İnşaatın bitimiyle havalimanı, Karadeniz yaylalarının turizm açısından ulaşılabilirliğini kolaylaştıracak. 

EKONOMİ 18.12.2019, 12:58
O havalimanı turizmi canlandıracak: Yüzde 52'si bitti!

Rize-Artvin Havalimanı, Ordu-Giresun Havaalanı'nın ardından Türkiye'nin denize dolgu yapılarak inşa edilen 2'inci havalimanı olacak. Dolgu çalışmalarının yüzde 52'sinin tamamlandığı açıklandı. 

Havalimanında 3 kilometre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pist bulunacak. İnşaatta 660 işçi ve 300 civarında iş makinası 24 saat aralıksız çalışıyor. Ayrıca, 2 adet taş ocağından dolgu için malzeme getiriliyor. 

Günde 120 bin ton dolgu işlemi yapılıyor

Yalnızca toprak, taş ve kaya gibi dolgu malzemeleri kullanılmıyor. Aynı zamanda günlük 30 adet üretilebilen ve toplam ağırlığı 45 ton olan beton x bloklarının da bulunduğu malzemeler ile günde 120 bin ton dolgu işlemi gerçekleştiriliyor. Dolgu işlemi yalnızca iş makineleriyle ve bu iş için özel tasarlanmış gemilerle yapılıyor. 

Dolgu işlemi, 7 bin 300 metre mendirek ile akıntı en aza indirilerek dolgu işlemi gerçekleştiriliyor. 2 milyon 600 bin metrekare toplam dolgu alanında 85 milyon 500 bin ton dolgu yapılması bekleniyor.

2022 yılının Ocak ayında bitecek

İnşaatın bitimiyle Rize-Artvin Havalimanı'nda 500 kişinin istihdam edileceği tahmin ediliyor. 2017 yılının şubat ayında dolgu çalışmalarına başlandı. İnşaatın 2022 yılının Ocak ayında bitmesi sona ermesi planlanıyor. Çalışmalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen talimatın ardından hızlandırıldı. Bu talimatla günde sadece 60 ton olan dolgu dökümünün 120 bin tonlara çıkarıldığı bildirildi. 

Turizme katkı sağlayacak

Rize-Artvin Havalimanı, Trabzon Havalimanı’na alternatif olacak. Aynı zamanda, Karadeniz yaylalarının turizm açısından ulaşılabilirliğini de kolaylaştıracak. Bölgeye lojistik ve ticaret olarak da büyük fayda sağlayacak olan havalimanında sivil apronların yanında askeri apronlar da bulunacak.
 

Yorumlar (0)