Nureddin Nebati 'Türkiye Ekonomi Modeli'ni anlattı

'Türkiye Ekonomi Modeli'nin temelinde düşük cari açık ve yüksek büyüme olduğunu dile getiren Nureddin Nebati, "Hem bir modeli öne çıkardık hem de Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yayımlanan manifesto ülkemizde birçok şey değişti. Oluşan kur atakları aslında normal değildi, artık normale döndük." dedi.

EKONOMİ 22.12.2021, 01:08
Nureddin Nebati 'Türkiye Ekonomi Modeli'ni anlattı

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, bir televizyon kanalında ekonomi gündemine dair açıklamalar yaptı. 

"Bu model özgün ve özgür olacak"

Nebati'nin açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

"Hem bir modeli öne çıkardık hem de Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yayımlanan manifesto ülkemizde birçok şey değişti. Bu değişim aslına bakarsanız bir normalleşme. Bir süredir oluşan kur atakları aslında normal değildi, artık normale döndük. 2022 bunun getirilerini açık bir şekilde göreceğimiz bir sene olacak.

Ülkemizde 2020'de çok kritik bir şey yaptı. Kriz ortamında fırsatları en yararlı şekilde kullanan bir devlet olduk. 2020'de direkt yatırımları 12,7 milyar dolara ulaştırdık. Sıcak parayı istemiyoruz, sevmiyoruz. Çünkü ne zaman gediği belli fakat ne zaman gideceği belirsiz.

Elbette ki kırılganlıklarımız mevcut. Bu kırılganlıkları ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Orta gelir tuzağından kurtulmak istiyoruz.

Söz konusu ekonomik model ülkemizin koşullarına uygun bir hale gelirse özgün ve özgür olacak. Elbette ki bu 20 senede çok önemli işler de başardık. Global ekonomiden edindiğimiz pay arttı. İhracattan edindiğimiz pay da arttı.

"Tesadüf olduğunu söylediler..."

Çin'in ardından dünyada 2'inci olarak büyüyen ülke durumuna geldik. 2020 yılındaki harika değişimin tesadüfen olduğunu söylediler. Biz her çeyrekte rekor kırdık. Büyümede hedeflerimiz rakamların çok ötesinde ve ilerlemeye devam ediyoruz. Biz bu psikolojiyi iyi yönettik fakat birileri kötüye doğru gidiyor dedi. Kötüye gitmekte olan bir ülkede yeni açılan işletme sayısı ne şekilde değişir? Bizde artıyor. 2021'de biz büyüyoruz, geleceğimizi çok iyi bir şekilde planlıyoruz.

Toplamda 46 ülkeye 1 milyarı aşkın seviyede ihracat yapıyoruz. Biz yalnızca bir şey üretmiyoruz. Yalnızca bir şeye odaklanmış değiliz. Bundan böyle katma değeri yüksek şeyler üretmeliyiz. Bankalarımız kuvvetli, sermaye yeterliliğimiz çok iyi. Bütçe açığımız yok denecek kadar az. Yüzde 3,5 dedik ama onun da altında. Dünya bütçe açığıyla, cari açıkla uğraşırken biz yüzde 3,5'un altındaki bütçe açığıyla yolumuza devam ediyoruz.

"Bu bir köpüktü"

Sayın Cumhurbaşkanımız açıklamalarda bulunuyor ve bu açıklama piyasa tarafından satın alınıyor. İnsanlar gece saatlerinde dövizlerini satmaya başlıyor. Eski TCMB başkanlarından biri diyor ki 'Müdahale yapıldı.' Kesinlikle müdahale olmadı. Bir köpük söz konusuydu. Cumhurbaşkanımız kürsüden iner inmez kur düştü. 

Birileri çıkıp yüzde 18 KDV'den bahsetti. Bu bir kambiyo işlemidir, KDV gelmesi söz konusu değildir. 

Ülkemizde şu ana dek sermaye kontrolüne gidilmedi. Bu ülkede her hususta güvenlik sağlanmıştır. Sosyal medya platformlarından saldırmakla olmaz. Biz güçlü bir ülkeyiz. Modelimizin temeli düşük cari açık ve yüksek büyüme. Ülkemizde demokratik bir gelenek mevcut. Serbest piyasa deneyimimiz var. Ekonomimiz dinamik, bizi durduramıyorlar. 

Biz 1960'lı yıllardaki Güney Kore değiliz, Çin değiliz. Biz 2021'deki Türkiye'yiz. Umudu olan, altyapısı tamamlamış, salgın döneminde büyüyebilen bir ülkeyiz.

Bireyseller kullanıcılardaki likidite isteği 4'te 1'e düştü. Parasını çekmeye gittiler fakat kapıdan geri döndüler. Neden? Çünkü TL'ye güven geldi. Kurdaki köpüklerin ortadan kalktığı, gerçek fiyatlamanın meydana geldiği bir noktaya doğru ilerliyoruz. Kur çok iyi bir noktada dengeye oturacaktır.

"Sizinle derdimiz yok"

Sevgili TÜSİAD, muhalefet partilerinin gazına gelmeyin. Sizler bize tavır takınırsanız, bu kıymetli millet de size tavır takınır. Bizim sizlerle bir derdimiz yok, yine beraber çalışacağız.

"Düşük gelirliyi ezdirmedik"

Bir vatandaşımız evine giderken asık suratla gitmesine müsaade etmeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız asla katlanamaz. Asgari ücretliyi biz ezdirmeyiz. Yalnızca asgari ücretlilerden değil bütün ücretlilerden damga ve gelir vergilerini kaldırdık. Onları ezdirmedik.

Maliyet yükselişi döviz kurundaki yükseliş kadar mı olması gerekiyor? Böyle bir şey mümkün mü? Etkisi yüzde 50 iken yüzde 100 fiyat yükselişi yaptılar.

Biz ne yazık ki sosyal medyanın etkisinde kalıyoruz. Buna ilişkin adımlar atılması gerekiyor. Algılar gerçeklerin yerine geçti. Milletimiz dün akşam gerçekleri gördü. 

"Herkes faydalanabilir"

Gerçek kişilerin tümü, herhangi bir sınırlama olmaksızın kur korumalı TL mevduatından faydalanacak. Bakanlığımız ve TCMB çalışmaları tamamladı. Hazine üzerinde herhangi bir yük yok. Bizim üzerimizde herhangi bir risk olmayacak.

Bankaların hepsi çok mutlular. Döviz kurunun yükselmesi en çok bankaları etkiledi.  

Biz vadeleri olabildiğince uzatmaya çabalıyoruz. Devlet bankaları da dahil olmak üzere, bugün gelen talebe karşılık veremediler. Bankaların herhangi bir yükü yok, bankalarımızı rahatlatıyoruz. İnsanlarımız düşük faize alışıyor, bankalarımız da buna alışıyor. 

Döviz hesabı olma koşulu yok. Bir kereye mahsus bir uygulama değil. 3 ay kaldınız diyelim, ardından tekrar girmek isterseniz girersiniz. Artık ne uyduracaklarını da şaşırdılar.

Döviz tevdiat hesabından ve döviz cinsinden TL vadeli hesaba dönülmesi durumunda TCMB katılım fonu ve mevduat desteği sağlayacak. 

Bakanlığımız da kur karşılığı ile vadeli faiz tutarı arasındaki farkı karşılıyor olacak.

KDV’nin sadeleştirilmesi rüyasını gerçekleştiriyoruz. KDV iadelerine hız veriyoruz.

Yastık altında 280 milyar dolar olduğu düşünülüyor. Bu meblağın ekonomiye kazandırılması şart. Buna ilişkin olarak da çok özgün şeyler hazırlıyoruz."

Yorumlar (0)